Nagyvilág

2013.05.03. 08:35

Bostoni robbantás - Az őrizetbe vett kazah diákok szüleit sokkolták a történtek

Moszkva, 2013. május 2., csütörtök (MTI) - A bostoni merénylettel gyanúsított Dzsohar Carnajev kazah diáktársainak szüleit sokkolták a történtek, fiaik ártatlanságát hangoztatták a Rosszija 24 orosz hírtelevízió csütörtöki adásában.

Moszkva, 2013. május 2., csütörtök (MTI) - A bostoni merénylettel gyanúsított Dzsohar Carnajev kazah diáktársainak szüleit sokkolták a történtek, fiaik ártatlanságát hangoztatták a Rosszija 24 orosz hírtelevízió csütörtöki adásában.

Az oroszországi közösségi oldalakon élénk vita tárgya Azamat Tazsajakov és Diasz Kadirbajev őrizetbe vétele. A két kazah egyetemistát azzal vádolják, hogy félre akarták vezetni a hatóságokat és eltüntették a bostoni robbantás bizonyítékait.

Az amerikai hatóságok szerint a kazah fiatalok Dzsohar Carnajev kérésére a massachusettsi egyetem dartmouthi kollégiumi szobájából egy laptopot és legalább egy hátizsáknyi kiürített petárdát, valamint a pokolgép előállításához felhasznált vazelint is elvittek.

Az Eho Moszkvi rádió honlapján vezetett bejegyzések szerzőinek egyike szerint a két diák nyilvánvalóan nem terrorista: "csupán ravasz fickók, akik ingyenreklámot kapnak minden csatornán, aztán majd még néhány millió dollárt kiperelnek a rendőrségtől a törvénytelen őrizetbe vétel miatt".

A Rosszija 24 állami hírtelevízió adásában elhangzott, hogy Diasz Kadirbajev Kazahsztán volt fővárosában, Almatiban nőtt fel, az Arkhimédész nevű matematika oktatására szakosodott elitiskolát végezte el, majd az Egyesült Államokba utazott, ahol a Massachusettsi Műszaki Egyetemre került. Szereti az autókat, zenét írt. Nem volt rá jellemző az erőszakosság.

Diasz apja meg van győződve fia ártatlanságáról. "Egyszerűen sokkol az ellene felhozott vád" - mondta Murat Kadirbakev. Arról is beszámolt a tengrinews.kz kazah híroldalnak, hogy utoljára februárban, a migrációs szabályok megsértése miatti első őrizetbe vétele után beszélt a fiával. Azóta csak a sajtóból értesül a történtekről, de ügyvédet fogadtak a fia védelmére.

Azamat Tazsajakov, a másik őrizetbe vett kazah diák Atirau városában született, hetedik osztályos korától azonban Asztanában, a kazah fővárosban tanult, ugyancsak egy elitiskolában. Apja, Amir Uszmanov szintén megdöbbent a történeken. A férfi, aki a helyi (atiraui) törvényhozási képviselője, már elutazott az Egyesült Államokba, hogy a helyszínen tisztázza a helyzetet.

http://www.vesti.ru/doc.html?id=1081131

http://tengrinews.kz/video/933/

- MTI, Kegyes Csilla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!