Nagyvilág

2013.04.30. 18:23

Folynak az egyeztetések a Palesztin Hatóság és a Hamász között

Bécs, 2013. április 30., kedd (MTI) - A Palesztin Hatóság egyiptomi közvetítéssel tárgyalásokat folytat a Hamásszal egy átmeneti kormány alakításáról - mondta Mahmúd Abbász kedden Bécsben egy sajtótájékoztatón.

Bécs, 2013. április 30., kedd (MTI) - A Palesztin Hatóság egyiptomi közvetítéssel tárgyalásokat folytat a Hamásszal egy átmeneti kormány alakításáról - mondta Mahmúd Abbász kedden Bécsben egy sajtótájékoztatón.

"Mint tudják, az egyiptomi kormányon keresztül kapcsolatban állunk a Hamásszal" - mondta a Palesztin Hatóság elnöke Heinz Fischer osztrák államfővel tartott találkozója után. Abbász úgy vélte, ha a Hamász támogatja a folyamatot, akkor "rövid időn belül" létrejöhet egy átmeneti kormány, amely mindkét párt számára elfogadható. Ezzel egy időben kitűzhetik a választások időpontját is.

Az előző miniszterelnök, Szalám Fajjád április közepén lemondott. Fajjád személye előzőleg folyamatosan vitákat okozott Abbász és a Gázai övezetben kormányzó radikális iszlamista Hamász között, de Fajjád az utóbbi időben összeütközésben állt a Fatah párt politikusaival és annak vezetőjével, Abbásszal is.

2011-ben Kairóban a két párt egyezségre jutott arról, hogy egy közösen kijelölt, független kormány készítse elő egy éven belül a választásokat. A megállapodást eddig nem sikerült átültetniük a gyakorlatba, mert nem tudtak megegyezni az átmeneti kormányról.

Abbász a közel-keleti békefolyamatot illetően közölte, hogy "állandó, közvetlen összeköttetésben" áll John Kerry amerikai külügyminiszterrel, akivel a múlt héten tanácskozott Isztambulban az Izraellel való tárgyalások felújításáról. Abbász Bécsben úgy fogalmazott, hogy a Palesztin Hatóság "nem támaszt előfeltételeket" a tárgyalások felújításához. Ugyanakkor hozzátette, tájékoztatta Kerryt, hogy "milyen körülmények között" készek visszatérni a tárgyalóasztalhoz, Washington pedig továbbítja szavait Izraelnek.

Az osztrák elnök elzárkózott annak az újságírói kérdésnek a megválaszolásától, hogy igazak-e azok a híreszteléseket, amelyek szerint Ausztria titkos izraeli-palesztin tárgyalásoknak ad otthont.

Abbász köszönetet mondott Ausztriának, amiért szavazatával támogatta, hogy a palesztin területek kapjanak "nem tag megfigyelői állam" státust az ENSZ Közgyűlésében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!