Nagyvilág

2013.03.15. 14:29

Új pápa - Ferenc pápa első lépéseiről és korábbi szerepéről ír az olasz sajtó

Róma, 2013. március 15., péntek (MTI) - A két napja megválasztott egyházfő első lépéseiről írt a pénteki olasz sajtó, emellett több lap cikkezett - egymásnak ellentmondva - Jorge Mario Bergoglionak az argentin katonai diktatúra idején játszott szerepéről.

Róma, 2013. március 15., péntek (MTI) - A két napja megválasztott egyházfő első lépéseiről írt a pénteki olasz sajtó, emellett több lap cikkezett - egymásnak ellentmondva - Jorge Mario Bergoglionak az argentin katonai diktatúra idején játszott szerepéről.

Az olasz hírportálok közölték azt a fotót, amelyen az éppen megválasztott (fehér ruhájáról felismerhető) Ferenc pápa külön autó helyett, a bíborosokkal együtt busszal tért vissza a Sixtus-kápolnából a vatikáni szálláshelyére. (http://www.corriere.it/Primo_Piano/Esteri/Speciali/2013/conclave/notizie/pop_pullmann.shtml)

Az a levél is megjelent, amelyben a Buenos Aires-i nunciuson keresztül az egyházfő arra kérte az argentinokat, ne arra költsék pénzüket, hogy Rómába utaznak a beiktatási miséjére, inkább jótékonysági célra fordítsák az erre szánt összeget. (http://www.corriere.it/Primo_Piano/Esteri/Speciali/2013/conclave/notizie/pop_15mar-nunciatura.shtml)

A sajtó arról is írt, hogy Ferenc pápa állva és nem a trónuson ülve fogadta a bíborosok üdvözletét. A csütörtökön a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén pedig arrébb helyeztette az oltárt, hogy a hívőkkel szemben állhasson, miközben XVI. Benedek háttal állt nekik. A lapok kiemelték első szentbeszédének azt a mondatát, amely szerint "az Evangélium nélkül az egyház non profit szervezetté alakul át".

Az Il Fatto Quotidiano szerint a Santa Maria Maggiore bazilikában Ferenc pápa felismerte a pedofil vádak elől ide visszavonult Bernard Francis Law nyugalmazott bostoni érseket, és azonnali "eltávolítását" sürgette. Ezt a hírt Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteken nem kívánta kommentálni.

A napilapnak nyilatkozó Horacio Verbitsky argentin újságíró "csapásnak" nevezte Bergoglio megválasztását. A Bergogliót korábban is rendszeresen bíráló újságíró most azt nyilatkozta, hogy a pápa "úgy viszonyul saját kontinenséhez, ahogyan Wojtyla szegült szembe a Szovjetunióval. Bergoglióban II. János Pál populizmusa Ratzinger intellektualizmusával ötvöződik, és mindkettőnél politikusabb". Verbitsky a most megválasztott pápa legfőbb argentin bírálója, könyvet írt a katolikus egyház szerepéről az argeintín katonai junta idején, s ebben azt állítja, hogy Bergoglio megvonta a jezsuiták által adott védelmet a két paptól, s ezzel gyakorlatilag zöld jelzést adott a katonáknak az elrablásukhoz.

Ennek ellentmondott a Corriere della Serában Adolfo Pérez Esquivel Nobel-békedíjas argentin emberjogi aktivista. Mint kifejtette, "voltak a diktatúrával összejátszó püspökök, de Bergoglio nem volt közöttük". A Corriere megjegyezte, hogy Christina Fernández de Kirchner argentin elnök olyan arccal fogadhatta Bergoglio megválasztását, ahogyan 1978-ban Edward Gierek, a kommunista Lengyel Egyesült Munkáspárt vezetője vehette tudomásul Wojtylának, a "számára lehető legrosszabb pápának a megválasztását". A napilap Bergoglio bíboros és a Kirchner elnöki család közötti feszült viszonyra emlékeztetett. A Corriere és az Il Messaggero értesülései szerint Bergogliót a konklávé ötödik szavazásán több mint 90 szavazattal választották meg pápává.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!