Nagyvilág

2013.03.26. 16:06

Sokba kerül a kemény tél a német gazdaságnak

Berlin, 2013. március 26., kedd (MTI) - Több milliárd euró kárt okozhatott eddig a hosszúra nyúlt kemény tél a német gazdaságnak, és a rendkívüli időjárás várhatóan a gazdasági növekedést is visszaveti az első negyedévben.

Berlin, 2013. március 26., kedd (MTI) - Több milliárd euró kárt okozhatott eddig a hosszúra nyúlt kemény tél a német gazdaságnak, és a rendkívüli időjárás várhatóan a gazdasági növekedést is visszaveti az első negyedévben.

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) szerint az időjárás elsősorban az építőipar, a szállítás és a kiskereskedelemi ágazat teljesítményét fogja vissza. A helyzet az év eleje óta egyre rosszabb, az építőiparban például januárban nagyjából minden második vállalkozás tevékenységét hátráltatta az időjárás, márciusban viszont már a cégek 77 százaléka számolt be erről, az útépítő vállalatok között pedig 88 százalék az arány - írta a Süddeutsche Zeitung kedden az építőipari vállalkozások országos érdekképviselete (HDB) felmérését idézve.

A DIHK vezető közgazdásza, Alexander Schumann szerint a következő hónapokban nem lehet mindent behozni, ami elmaradt a hosszúra nyúlt tél miatt, és előfordulhat, hogy a hazai össztermék (GDP) a korábban várt bővülés helyett stagnál az első negyedévben.

A német GDP 2012 utolsó negyedévében 0,6 százalékkal csökkent. A Reuters hírügynökség legutóbbi, e héten végzett felmérése szerint az elemzők 0,2 százalékos GDP-növekedést várnak 2013 első negyedévére.

Az eddigi adatok tanúsága szerint 2013 márciusa az utóbbi száz év leghidegebb márciusa Németországban, a tél egészét tekintve pedig az átlagos hőmérséklet 0,5 Celsius fokkal elmaradt a sokévi átlagtól. Ráadásul az idei tél rendkívül sötét Németországban, a napsütéses órák száma 1951 óta a legalacsonyabb volt a december-februári időszakban.

A Der Tagesspiegel című lap az időjárás okozta megbetegedések felől közelítve vizsgálta, hogy mekkora kárt okoz a hosszúra nyúlt tél. A lap ismertette a német kereskedelmi dolgozók egészségbiztosítási pénztára (KKH) felmérését, amely szerint januárban a csapadékos és hideg időjárás miatt csaknem másfélszer több influenzás megbetegedést regisztráltak, mint egy évvel korábban, a meghűléses megbetegedések száma pedig egyharmaddal emelkedett.

A biztosító szerint így az év első hónapjában nagyjából 2 milliárd euró nemzetgazdasági kár keletkezett az időjárásnak tulajdonítható megbetegedések miatt, egyebek között a kieső termelés és az ebből fakadó adóbevétel-csökkenés révén. Februárban és a rendkívül hideg márciusban nem változott a helyzet, a német gazdaságnak ezért nagyjából 6 milliárd euróba kerülnek az időjárásból fakadó megbetegedések az első negyedévben - vélik a KKH szakértői.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!