Nagyvilág

2013.03.06. 09:36

Beismerte a Bolsoj művészeti igazgatója elleni támadást a színház egy ünnepelt szólótáncosa

Moszkva, 2013. március 6., szerda (MTI) - Beismerte a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója, Szergej Filin elleni kénsavas támadást a színház egy ünnepelt szólótáncosa, Pavel Dmitricsenko.

Moszkva, 2013. március 6., szerda (MTI) - Beismerte a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója, Szergej Filin elleni kénsavas támadást a színház egy ünnepelt szólótáncosa, Pavel Dmitricsenko.

"Én szerveztem a támadást, de nem olyan mértékben, mint ahogy az megtörtént" - mondta a 29 éves táncos, akinek beismerését a Ria Novosztyi orosz hírügynökség honlapján látható felvétel rögzítette (http://ria.ru/tv_society/20130306/926094821.html). A hírügynökség honlapján korábban a gyanúsítottak fényképét is közzétették.(http://ria.ru/investigation/20130306/926051250.html)

A moszkvai rendőrség sajtószolgálata arról tájékoztatta az Interfax orosz hírügynökséget, hogy szerda reggelre beismerő vallomást tett a különös bűnügynek mind a három, kedden őrizetbe vett gyanúsítottja, a felbujtó szólótáncoson kívül a támadás végrehajtója, a büntetett előéletű Jurij Zaruckij és a merénylőt a támadás helyszínére szállító Andrej Pilatov sofőr is.

A fővárosi rendőri szóvivő úgy fogalmazott, hogy a támadás indítéka a Pavel Dmitricsenko és Szergej Filin közötti "személyes ellenséges viszony" volt, amely összefüggött a Nagyszínház tagjainak munkájával. A teátrum szóvivője azt mondta, nem tudtak a szólótáncos és a balettigazgató közötti ellentétekről.

A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint az egyebek közt a Hattyúk tavának gonosza és Rettegett Iván szerepéből ismert Dmitricsenko élettársa, Angelina Voroncova - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával.

Az orosz média értesülése szerint a támadás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának álomszerepét Voroncovától. A Bolsojban kamerán kívül elmondták a hírtévének, hogy a szólótáncos igen heves vérmérsékletű.

A művészvilágban hatalmas felháborodást kiváltó bűnügy gyanúsítottjaira úgy találtak rá, hogy a nyomozók minden egyes mobiltelefon-hívást ellenőriztek, amelyet a támadás napján a balettigazgató lakása környékén kezdeményeztek.

Az Interfax szerint a gyanúsítottakat 12 évig terjedő börtön fenyegeti.

Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy álarcos támadó késő este kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került.

A balettigazgató Moszkvában, majd később Németországban számtalan szemműtéten és arcplasztikai kezelésen esett át. Jelenleg egy németországi klinikán vesz részt rehabilitációs kezelésen. Az orvosok szerint valószínűleg visszanyeri annyira látását, hogy ismét elláthatja majd feladatait.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!