Nagyvilág

2013.02.21. 14:18

Megszondáztatná a szlovák képviselőket egy ellenzéki honatya

Pozsony, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Alkoholszondáztatásnak vetné alá a parlamenti képviselőket a törvényhozás ülései előtt a pozsonyi törvényhozás egyik ellenzéki képviselője.

Pozsony, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Alkoholszondáztatásnak vetné alá a parlamenti képviselőket a törvényhozás ülései előtt a pozsonyi törvényhozás egyik ellenzéki képviselője.

Branislav Skripek, a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom képviselője ezen javaslatát csütörtökön ismertette a sajtó képviselőivel Pozsonyban.

A szlovák honatya elképzelése szerint a szondáztatás nem rendszeres, hanem eseti alapon történne, és azt a "láthatóan alkoholos befolyásoltság alatt lévő" képviselőkön végeznék el. Amelyik képviselőnél a tesztelés során alkoholfogyasztást mutatnának ki, vagy amelyikük elutasítaná a szondáztatást, az nem vehetne részt a törvényhozás aktuális ülésén, és igazolatlanul hiányzóként jelölnék be a jelenléti íven, így aznapra járó bérét sem kaphatná meg.

Az OLaNO képviselője felvetését azzal indokolta, hogy erkölcstelennek és az egyenlőség elvébe ütközőnek tartja azt az állapotot, hogy míg egyéb munkahelyeken az alkalmazottakra azonnali elbocsátás vár, ha ittasságon kapják őket, addig a parlamentben bántódás nélkül fogyaszthatnak alkoholt a képviselők munkaidő alatt is. Branislav Skripek szerint a kezdeményezést az egyik parlamenti képviselő a közelmúltban történt parlamenti italozása, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori elnöke, Ján Slota inspirálta, akinek alkoholos befolyásoltság alatti ténykedéseivel korábban többször is részletesen foglalkozott a bulvársajtó.

A képviselők szondáztatásának bevezetését a házszabály módosításával szeretné elérni az ellenzéki képviselő, azonban a javaslat sikerre való esélye legalábbis kérdéses.

A szlovák törvényhozás közel egy évvel ezelőtt hagyta jóvá a parlamenti képviselők szabálysértési mentességének megszüntetését. Néhány hónappal később a képviselők büntetőjogi mentességét is korlátozták, az a szlovák alkotmány tavaly júliusi módosítása óta már csak a parlamenti felszólalásokkal összefüggő ügyekre korlátozódik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!