Nagyvilág

2013.02.12. 12:07

A Római Magyar Akadémia idén is gazdag programokkal készül

Róma, 2013. február 12., kedd (MTI) - Az olasz és a magyar kultúrát egyaránt sújtó forráshiány ellenére a római magyar kulturális élet nem veszített erejéből - hangsúlyozta Molnár Antal, az olasz fővárosban működő Balassi Intézet-Római Magyar Akadémia igazgatója az intézmény ez évi terveit ismertetve.

Róma, 2013. február 12., kedd (MTI) - Az olasz és a magyar kultúrát egyaránt sújtó forráshiány ellenére a római magyar kulturális élet nem veszített erejéből - hangsúlyozta Molnár Antal, az olasz fővárosban működő Balassi Intézet-Római Magyar Akadémia igazgatója az intézmény ez évi terveit ismertetve.Különleges év 2013 a Római Magyar Akadémia életében: a budapesti Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiemelt kormányzati támogatással finanszírozott magyar-olasz kulturális évad keretében a szokásosnál is gazdagabb programokkal várják az érdeklődőket a Róma szívében álló Falconieri Palotában és a város egyéb pontjain - mondta Molnár Antal az MTI-nek.

Február 19-től a budapesti Iparművészeti Múzeum a római Capitoliumi Múzeumban mutat be válogatást gyűjteményéből Tiffany, Gallé és a szecesszió mesterei címmel. A kiállítást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg.

Ezt márciusban Cserna Tamás festőművész kiállítása követi a magyar akadémián, szintén a kulturális évad részeként. Ugyanitt áprilisban, a magyar költészet napján az Online Barokk című kötetet mutatják be a szerzők, vagyis magyar és olasz költők és irodalomtörténészek részvételével. Molnár Antal kiemelte: az intézet az idén is arra törekszik, hogy programjaival valóban erősítse a magyar-olasz kulturális kapcsolatokat. Ezt szolgálják többek között a magyar és olasz művészek alkotásaiból rendezett közös kiállítások, valamint a tudományos konferenciák. Januárban az egykori Magyar Királyság népeinek 19. századi történetéről rendeztek magyar-olasz konferenciát, ezt a magyar-horvát-olasz nemzetépítés gyökereiről szóló követi.

Újdonságként említette, hogy egy év szünet után az idén ismét hat magyar művészösztöndíjas érkezik a Római Magyar Akadémiára. A tervek között szerepel az intézet székhelyeként szolgáló Falconieri-palota történetét bemutató, reprezentatív album kiadása is. "Róma egyik legszebb épületéről, a magyar állam legnagyobb értékű külföldi tulajdonáról van szó" - jegyezte meg az igazgató.

Sikeresnek nevezte a magyar akadémia tavalyi évét is hatvanöt kulturális és tizennyolc tudományos programmal, amelyek között hét kiállítást rendeztek az akadémia galériájában és huszonkilenc koncertet tartottak a klasszikus zenétől a magyar rockzenéig. Molnár Antal közlése szerint a Római Magyar Akadémia látogatottsága az utóbbi másfél év alatt a felével nőtt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!