Nagyvilág

2013.01.10. 18:22

Szövetségi nyomozók is bekapcsolódtak a New York-i kompbaleset kivizsgálásába

Washington, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) szakértői is bekapcsolódtak a szerdai New York-i kompbaleset a kivizsgálásába - közölték csütörtökön amerikai médiaforrások.

Washington, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) szakértői is bekapcsolódtak a szerdai New York-i kompbaleset a kivizsgálásába - közölték csütörtökön amerikai médiaforrások.A baleset sérültjenek számával kapcsolatban az amerikai médiában eltérő adatok jelentek meg. A legmagasabb számot - 74-et - a The New York Post helyi bulvárlap közölte. A súlyos sérültek száma mintegy tucatnyi. A komp fedélzetén 321 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott.

A személyzet összes tagját megszondáztatták, és vérvizsgálatnak vetették alá. A baleset helyszínét Dél-Manhattanben Michael Bloomberg polgármester is felkereste.

A 2003-ban épült és a SeaStreak elnevezésű magánvállalat által üzemeltetett, háromszintes katamarán vízi jármű nemrégiben új motorokat és meghajtó rendszert kapott. A baleset lehetséges okaként több sajtóforrás azt feltételezi, hogy a 10-12 csomóval (óránként 18,5-22, kilométerrel) haladó komp a dokktól mintegy 30 méterre bójának ütközött, ami műszaki hibát okozott.

A parti őrség honlapja szerint a SeaStreak kompjai 2009-ben és 2010-ben kikötés közben legkevesebb két balesetet szenvedtek, de személyi sérülés egyik esetben sem történt.

New Yorkban legutóbb 2010-ben történt jelentősebb kompbaleset: akkor 36 ember szenvedett sérüléseket, amikor egy vízi jármű motorprobléma következtében a Staten Island-i terminálnak ütközött.

Ugyanez a komp, az Andrew J. Barberi 2003 októberében hasonló balesetet szenvedett. Az akkori szerencsétlenségnek 11 halottja és 42 sérültje volt.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!