Nagyvilág

2013.01.18. 14:53

Peking: az öreg vezetékek hibáztathatók a csapnivaló minőségű csapvízért

Trebitsch Péter az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. január 18., péntek (MTI) - Peking ezen a héten tett közzé első ízben a vízminőségre vonatkozó adatokat, amelyek szerint a fővárost korábban ért kritikákért nem a víz, hanem a vezetékek minősége a felelős.

Trebitsch Péter az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. január 18., péntek (MTI) - Peking ezen a héten tett közzé első ízben a vízminőségre vonatkozó adatokat, amelyek szerint a fővárost korábban ért kritikákért nem a víz, hanem a vezetékek minősége a felelős.

A fővárosi felügyeleti hivatal ezután negyedévente teszi majd fel a honlapjára a csaknem 300 mintavételi helyről, a város különböző részein lévő kollégiumokból, kórházakból, irodákból és lakóházakból és egyéb helyekről származó minta 106 mutatóra mért értékeit.

A minőséggel nincs probléma, állítják a felelősök, viszont az országos szabványnak megfelelő értékek mégsem jelentik azt, hogy a csapvíz egészséges - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

A különböző háztartásokban a helyenként több tíz éves vezetékeken átfolyó, majd a csapokból kiengedett víz minőségében jelentős különbségek lehetnek - ismerik el az ivóvízkutatók, így Csao Fej-hung, akit a China Daily című angol nyelvű napilap idéz.

A kritikus ivóvízhelyzettel kapcsolatban napokkal korábban éppen az ő nyilatkozata borzolta fel a kedélyeket, miután elmondta, hogy maga és ugyancsak szakmabeli férje két évtizede csak palackos vizet iszik, mert - méréseik alapján - nem bíznak a vezetékesben.

Mint most elmondta, a mikroorganizmusok koncentrációja minden valószínűség szerint a fogyasztóhoz jutás folyamatában nő meg, s úgy vélte a lakosságnak a vezetékek okozta szennyeződések miatt óvatosnak kell lenniük.

A 20 milliós Pekingben becslések szerint 7 ezer kilométer - helyenként 50-60 éves - vezetéken keresztül jut el a víz az emberekhez.

A Global Times című lap a szaktárca adatai alapján készített két diagramot tett közzé, ami szerint 2009-ben országszerte a vezetékes víznek csaknem 42 százaléka nem felelt meg a szabványoknak, különösen a baktériumok és a nehézfémek vonatkozásában.

2011-ben a hivatalos felmérések szerint a kifogásolható minőség aránya 17 százalékra csökkent. A környezetvédelmi minisztérium állítása szerint a vízforrások 88,6 százaléka biztonságos.

Ugyancsak hivatalos adatok szerint Kínában évente 1700 vízszennyezési balesetet jelentenek, leginkább vegyi üzemekből kerülnek a veszélyes anyagok a folyóvizekbe.

Egy 2007-ben végzett ivóvízbiztonságot kutató, ugyancsak hivatalos jelentésben azt állapították meg, hogy 300 millió vidéki kínai kénytelen "nem biztonságos" vizet inni.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!