Nagyvilág

2013.01.27. 13:14

Holokauszt emléknap - Tiltakozást váltottak ki Berlusconi szavai Mussoliniről

<span style="font-size: 13px;">Róma, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Tiltakozást váltott ki Olaszországban a volt kormányfő, Silvio Berlusconi kijelentései Benito Mussolini fasiszta diktárorról a vasárnapi holokauszt emléknapon.

Róma, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Tiltakozást váltott ki Olaszországban a volt kormányfő, Silvio Berlusconi kijelentései Benito Mussolini fasiszta diktárorról a vasárnapi holokauszt emléknapon.

"Mussolini legnagyobb bűne a faji törvények bevezetése volt, de más téren jót is tett. Felelősége kisebb mint Németországé" - mondta a sajtónak Silvio Berlusconi a Milánóban rendezett megemlékezésen.

Hozzátette, hogy "kezdetben nem volt tudatos" Mussolininek a nácizmussal való együttműködése.

"Az akkori olasz kormány a német hatalom győzelmétől tartva inkább a hitleri Németország szövetségese, mint ellenfele lett. Ez a szövetség kényszerítette ki a faji törvényeket" - vélekedett.

Berlusconi hangsúlyozta, hogy az akkor történteknek nem szabad megismétlődnie, "csak a deportáltak bőrébe bújva lehet megérteni, mekkora volt a tragédia és az elkeseredés".

A jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökének szavait "hatalmas ostobaságnak" nevezte Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke, és "Olaszországot sértőnek" minősítette Anna Finocchiaro, a balközép Demokrata Párt (PD) szenátusi frakcióvezetője.

Silvio Berlusconi a milánói központi pályaudvar 21. peronján kialakított Shoah-emlékközpont megnyitásán vett részt. Innen indultak a milánói zsidókat deportáló vagonok. A megemlékezésen jelen volt Mario Monti ügyvezető kormányfő, valamint Milánó főrabbija és a város római katolikus érseke.

"Az antiszemitizmus veszélye a mai napig fennáll" - hangoztatta beszédében Mario Monti.

A Nápoly közeli Acerrában a 2005-ben elhunyt Gennaro Verolino érsekről emlékeztek meg, aki 1942-45 között a budapesti nunciatúra titkára volt, és zsidók ezreinek mentette meg az életét.

A holokauszt "hatalmas tragédiája legyen mindenki számára örök figyelmeztetés, hogy a múlt borzalmai ne ismétlődjenek meg, és lépjünk túl a gyűlölet és rasszizmus minden formáján" - hangoztatta XVI. Benedek pápa vasárnap déli beszédében. A béke jelképeként a pápa fehér galambot repített fel dolgozószobájának Szent Péter térre néző ablakából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!