Nagyvilág

2012.12.09. 13:06

Szíria - A végét járja az Aszad-rezsim a német hírszerzés szerint

Berlin, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Megroppant a húsz hónapja tartó polgárháborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere, és várhatóan hamarosan összeomlik - véli a német hírszerzés vezetője.

Berlin, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Megroppant a húsz hónapja tartó polgárháborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere, és várhatóan hamarosan összeomlik - véli a német hírszerzés vezetője.Gerhard Schindler, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lapnak elmondta: pillanatnyilag kiegyensúlyozottak az erőviszonyok a rezsim és a fegyveres ellenzék között, de Aszad kezei közül egyre inkább kicsúszik az ellenőrzés az ország felett. "Sokasodnak a jelei annak, hogy a damaszkuszi rendszer a története utolsó szakaszába érkezett" - mondta a BND elnöke.

Az egykoron 320 ezres létszámú szíriai hadsereg már kerüli a közvetlen összeütközést a lázadókkal. A rezsim további veszteségektől és a katonaszökevények számának folytatódó emelkedésétől tart, ezért inkább a légitámadásokra helyezte át a hangsúlyt. A lázadó csoportok közötti együttműködés viszont egyre szorosabb, aminek révén mind hatékonyabban küzdenek Aszad ellen - mondta a német hírszerzés vezetője. Ezt a polgárháborút "nem éli túl az Aszad-rendszer" - tette hozzá.

A 2011 tavaszán elkezdődött polgárháborúnak becslések szerint több mint 41 ezer halálos áldozata van a közel-keleti országban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!