Nagyvilág

2012.12.24. 13:41

Lavrov - A Magnyitszkij-záradék az Obama elnöknek szánt csapda

Moszkva, 2012. december 24., hétfő (MTI) - Az orosz külügyminiszter szerint a Magnyitszkij-záradékkal a washingtoni törvényhozás az Obama-kormánynak akart csapdát állítani.

Moszkva, 2012. december 24., hétfő (MTI) - Az orosz külügyminiszter szerint a Magnyitszkij-záradékkal a washingtoni törvényhozás az Obama-kormánynak akart csapdát állítani.

Szergej Lavrov a Russia Today angol nyelvű orosz televíziónak adott, hétfőn az interneten is közölt interjúban kifejtette: az amerikai elnök nem tehetett mást, mint újraválasztása után aláírta a szenátusban december elején elfogadott törvényi záradékot, amely megtiltja az emberi jogokat megsértő egyes orosz tisztviselők Egyesült Államokba beutazását, és utasítást ad kintlévőségeik befagyasztására.

A republikánus többségű szenátusban Ben Cardin szenátor és a Magnyitszkij-záradék kezdeményezői a 22-es csapdáját akartak állítani Barack Obamának - fogalmazott Lavrov, aki szerint Obamára az amerikai-orosz kapcsolatok újraindítása miatt akartak csapást mérni a republikánusok azzal, hogy a Jackson-Vanik törvénymódosítást a Magnyitszkij-záradékra cserélték fel.

Szergej Lavrov utalt arra, hogy még mindig nem ismert azon orosz tisztviselők listája, akikre az Egyesült Államokba beutazási tiltás vonatkozna. Szerencsétlen dolognak tartotta, hogy az Egyesült Államokban a belpolitikai csatározások kerekedtek felül a külpolitikán. Szerinte a beutazási tilalmat és a kintlévőségek befagyasztását jogszabály elfogadása, valamint "show-műsor és reklámkampány nélkül is meg lehetett volna tenni".

A külügyminiszter még a Magnyitszkij-záradékra válaszul szánt orosz jogszabály elfogadása előtt nyilatkozott a Russia Today angol nyelvű orosz televíziónak. Az interjúban azt hangoztatta, hogy a már örökbe fogadott orosz gyermekek érdekében hatályban kell tartani a folyamatot szabályozó orosz-amerikai egyezményt, amely alig három hónapja lépett érvénybe.

Az orosz duma pénteken harmadik olvasatban is elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja orosz gyerekek örökbefogadását amerikai állampolgároknak, Vlagyimir Putyin elnök pedig a múlt csütörtöki sajtókonferenciáján sejtetni engedte, hogy várhatóan aláírja majd a jogszabályt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!