Nagyvilág

2012.11.19. 15:41

Külföldi sajtó Magyarországról - Osztrák lap a választási törvényről, a svájci NZZ a berlini Kertész Imre-archívumról

Bécs/Zürich, 2012. november 19., hétfő (MTI) - A Die Presse című osztrák lap a választási eljárási törvény módosításáról, a svájci Neue Zürcher Zeitung a berlini Kertész Imre-archívumról közölt írást.

Bécs/Zürich, 2012. november 19., hétfő (MTI) - A Die Presse című osztrák lap a választási eljárási törvény módosításáról, a svájci Neue Zürcher Zeitung a berlini Kertész Imre-archívumról közölt írást.

A kormánypártok kényelmes kétharmados többségüknek köszönhetően problémamentesen keresztül tudják vinni a parlamentben "a választójog korlátozását" - fogalmazott a Die Presse nyomtatott kiadásában. A konzervatív osztrák napilap szerint az új választási törvénnyel Orbán Viktor miniszterelnök 2014 utáni hivatalban maradásának "töredező talapzatát" akarja megerősíteni. A lap értékelése szerint a javasolt módosítások szűkítik az ellenzék választási reklámozási lehetőségét, a regisztrációs kötelezettség pedig "de facto megakadályozza" a spontán és a proteszt-szavazók részvételét a szavazáson.

Nem válik dicsőségére Magyarországnak, hogy legjobb zsidó művészei nem hazájukra akarják hagyni hagyatékukat - írta a svájci Neue Zürcher Zeitung a berlini Kertész Imre-archívum múlt heti megnyitójáról beszámolva. A konzervatív liberális lap felidézte, hogy a múlt héten bejelentették: Nádas Péter a svájci Zug művészeti központjára hagyja fotográfiai életművét. "Minden bizonnyal nem csak az elmúlt hónapban rendezett tárlatok miatt, hanem honfitársai közönye miatt - Budapesten nem talált befogadóra a kiállítás -, és azért, mert nem biztos benne, hogy fennmarad-e a nyitott társadalom Magyarországon" - tette hozzá az újság. Kertész már 2000-ben a kozmopolita Berlinbe tette át lakhelyét és 2001-ben az ottani akadémiára bízta archívumát, amire az adott neki okot, hogy az antiszemitizmus Magyarországon ismét szalonképessé vált, hogy a holokausztnak és a kommunizmus bűneinek a feldolgozása 1989 után csak kezdetlegesen történt meg és hogy később "fesztelen autokratizmus és nacionalizmus" vonult be Magyarországra - írta az NZZ.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!