Nagyvilág

2012.08.17. 19:49

Szíria - Brahimi lesz az új nemzetközi különmegbízott

New York, 2012. augusztus 17., péntek (MTI/AP/Reuters) - Lahdar Brahimi volt algériai külügyminiszter foglalja el az augusztus végén távozó Kofi Annan Szíria-ügyi nemzetközi különmegbízott posztját - jelentette be az ENSZ pénteken.

New York, 2012. augusztus 17., péntek (MTI/AP/Reuters) - Lahdar Brahimi volt algériai külügyminiszter foglalja el az augusztus végén távozó Kofi Annan Szíria-ügyi nemzetközi különmegbízott posztját - jelentette be az ENSZ pénteken.

"A főtitkár nagyra becsüli Lahdar Brahimi hajlandóságát, hogy figyelemre méltó tehetségét és tapasztalatát ezen ügy szolgálatába állítja, amihez szüksége lesz, és jogosan várja a nemzetközi közösség és a Biztonsági Tanács határozott, nyílt és egyöntetű támogatását" - közölte Eduardo del Buey ENSZ-szóvivő.

Diplomáciai források előző nap arról számoltak be, hogy a 78 éves diplomata "határozott támogatást" kért az ENSZ Biztonsági Tanácsától egy béketerv tető alá hozása érdekében, mielőtt elfogadta volna a felkérést. Diplomaták azt is elmondták, hogy Brahimi nem csupán Annan utódja akar lenni, hanem meg akarja változtatni a poszt elnevezését és mandátumát is.

A veterán diplomata korábban Afganisztánban és Irakban is szolgált az ENSZ megbízottjaként. Az Arab Liga képviselőjeként szerepet vállalt a libanoni polgárháború lezárásáról folyó tárgyalásokon. Diplomáciai körökben határozott és független közvetítőként ismerik.

Kofi Annan, az ENSZ egykori főtitkára augusztus elején döntött úgy, hogy nem folytatja a közvetítést a szíriai válságban. Azzal indokolta döntését, hogy "nem kapta meg azt a támogatást, amelyet az ügy megérdemelt volna". Az ENSZ és az Arab Liga által felkért ghánai diplomata kifogásolta, hogy miközben a szíriai népnek óriási szüksége lenne cselekvésre, az ENSZ Biztonsági Tanácsában egymásra mutogatás, egymás kölcsönös kárhoztatása zajlik.

Gerard Arnaud, Franciaország ENSZ-nagykövete, egyben a Biztonsági Tanács elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a szíriai különmegbízotti poszt "lehetetlen küldetés".

A Fehér Ház ugyanakkor pénteken - Josh Earnest elnöki szóvivő útján - bejelentette, hogy további információkat kér az ENSZ-től Brahimi különmegbízotti mandátumával kapcsolatosan.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!