Nagyvilág

2012.08.23. 14:54

Orosz lap: A lakosság többsége már nem menne utcai tiltakozó akciókra

Moszkva, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Az orosz lakosság többsége már nem menne ki az utcára, hogy megvédje érdekeit - a legfrissebb közvélemény-kutatásból levont következtetéseket csütörtöki számában ismertette a Kommerszant című orosz napilap.

Moszkva, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Az orosz lakosság többsége már nem menne ki az utcára, hogy megvédje érdekeit - a legfrissebb közvélemény-kutatásból levont következtetéseket csütörtöki számában ismertette a Kommerszant című orosz napilap.

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) augusztus 18-19-én végzett felmérése szerint a megkérdezettek csupán ötöde venne részt tiltakozó akciókban. "A tiltakozás és a sztrájk kultúráját a Szovjetunió idején tűzzel-vassal irtották" - emlékeztetett Valerij Fjodorov, a közvélemény-kutató központ igazgatója.

"Az orosz hagyomány nem ez, hanem a gazdákkal való megegyezés" - állította Andrej Iszajev, a Független Oroszországi Szakszervezetek Föderációjának alelnöke, kormánypárti képviselő. Szerinte ősszel kudarc vár a moszkvai Bolotnaja téri akciókra, az ellenzék nem tud olyan politikai tüntetéseket összehozni, mint tavaly télen.

A VCIOM augusztusi adatai szerint stagnál a tiltakozó akciók tömegbázisa. Az életszínvonal esése miatti tiltakozásokban a megkérdezettek 19 százaléka venne részt, ugyanannyi, mint júliusban. Azoknak a száma nőtt azonban, akik nem vonulnának ki az utcára, ez 77 százalék lett a júliusi 76-hoz képest.

Valerij Fjodorov úgy látja, hogy a nyári társadalmi robbanástól való félelem inkább csak az ellenzék által sugalmazott "mantra", mivel tavasszal érzékelte az aktivitás csökkenését, és új indokokat keresett a protestálásra.

A hatalom, hogy csökkentse az elégedetlenséget a kommunális szolgáltatások díjának emelése miatt, nyárra időzítette azt, amikor az ilyen intézkedéseket a lakosság könnyebben viseli el. A kutató szerint a társadalmi közérzet várhatóan szeptemberben rosszabbodik, amikor az emberek a kemény hétköznapokkal találják szembe magukat.

"Ki gondolta, hogy a burzsoázia fellázad, és ekkora létszámban megy ki az utcára? - tette fel a kérdést Eduard Limonov. A Másik Oroszország parlamenten kívüli radikális ellenzéki párt vezetője szerint a tiltakozó akciók jövőjéről ezért korai lenne beszélni.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!