Nagyvilág

2012.08.16. 16:49

Megkezdte a Ganz EEG Kft. az óriásszivattyúk szállítását Oroszországba

Budapest, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. megkezdte a Rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára készített 7 darab óriási, 100 tonnás keringető szivattyú kiszállítását - közölte a társaság csütörtökön.

Budapest, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. megkezdte a Rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára készített 7 darab óriási, 100 tonnás keringető szivattyú kiszállítását - közölte a társaság csütörtökön.

A társaság tájékoztatása szerint az összesen 40, részben túlméretes szállítóeszköz egy héten át viszi a szivattyúkat - jórészt éjszaka - a csepeli kikötőbe.

A szétszerelt szivattyúkat Csepelről úsztatják a romániai Konstancába, ahol az árut teherhajóra rakják, és a Fekete-tengeri Novorosszijszkban újra átrakva ismét uszályok viszik fel a Rosztov mellett épülő új orosz atomerőmhöz.

A szivattyúk és meghajtó motorok méreteit jól érzékelteti, hogy a 100 tonnás monstrumok szétszerelt állapotban 97 ládában férnek el, amelyek közül a legnehezebb 17 tonna - írja közleményében a társaság.

A Ganz közlése szerint Magyarországon a rendszerváltás óta nem készült ilyen óriásszivattyú, amely 17,5 köbméter vizet továbbít másodpercenként. A szivattyúmotorok teljesítménye egyenként 2,5 megawatt, és ha egyszerre működne a most kiszállítandó 7 gép, akkor egy olimpiai úszómedencét mindössze 16 másodperc alatt töltenének színültig vízzel - emeli ki a Ganz magyar-orosz vegyes vállalat.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. jelenleg javarészt az orosz piacra termel.

A magyar Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. által 2008-ban alapított vegyesvállalat az elmúlt fél évben meghétszerezte rendelésállományát, amely jelenleg 49,5 millió dollár, ebből 30 millió dollárral részesedik az orosz piac. Tavalyhoz képest az idén a cég megháromszorozza éves árbevételét, amely eléri az 5,35 milliárd forintot (23,2 millió dollár).

A társaság közleményében hangsúlyozza: az orosz tulajdonos belépésével megnyílt a Ganz számára a zárt orosz atomenergetikai piac, amely hatalmas lehetőséget jelent az ott zajló atomenergetikai fejlesztések okán, az állami Roszatom orosz cég Oroszországban 9, külföldön pedig 19 reaktort épít.

A Ganz EEG Kft. Rosztovba az idén eddig összesen 9 szivattyút készített, a két kisebb, BvDF 600 típusú gépet már júniusban leszállította a vállalat.

Jövőre a rosztovi atomerőmű 4-es blokkja számára gyárt a vállalat Kőbányai úti telepén 9 hasonló szivattyút. Ezekből kettő már az idén elkészül, illetve szerződése van a vállalatnak 8 hasonlóan nagy vízgép gyártására a kalinyingrádi megyében épülő Balti atomerőmű számára is.

A Ganz EEG Kft. erőművi szivattyúk mellett az atomerőművi fűtőanyag-kazettákat mozgató átrakógépeket is gyárt. Számottevő tételt jelentenek a cég megrendelései között a Leningrád-2-es atomerőmű 1-es blokkja számára készítendő átrakóberendezés részegységek, valamint a szlovákiai Mohi (Mohovce) és a csehországi Dukovany atomerőmű 1-2 blokki átrakóberendezéseinek rekonstrukciója.

A cég jelentős további megrendelésekre számít egyebek közt ukrajnai atomerőművek részéről, illetve indult a rosztovi és novovoronyezsi atomerőművi átrakóberendezések szállítására kiírt tenderen is - közölte a Ganz EEG Kft.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!