Nagyvilág

2012.06.14. 13:22

Szíria - Damaszkusz tagadja, hogy harci helikoptereket kapna Moszkvától

    Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Tagadta Szíria oroszországi nagykövete csütörtökön, hogy Moszkva harci helikoptereket szállítana országának.

 

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Tagadta Szíria oroszországi nagykövete csütörtökön, hogy Moszkva harci helikoptereket szállítana országának.

 

Rijád Haddad moszkvai sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai teheráni nyilatkozatát megerősítve közölte: "Oroszország korábbi szerződések alapján szállítja a fegyvereket, amelyek nem esnek semmilyen szankció alá, tehát (a szállítás) nem áll ellentétben a nemzetközi szabályozással, az ENSZ Alapokmányával". "Légvédelmi fegyverekről van szó" - hangsúlyozta a nagykövet.

Lavrov szerdán azt mondta, hogy a fegyverek kizárólag védelmi célokra használhatók, azokat nem lehet békés demonstrálók ellen bevetni.

Szíria moszkvai nagykövete úgy vélte: amennyiben Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának béketerve csődöt mondana, azért a nemzetközi közösség lesz a felelős. Az Egyesült Államokat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, valamint Törökországot és az arab országokat azzal vádolta, hogy mindent megtesznek Annan tervének megakadályozására, hogy beavatkozzanak Szíriában, és ők látják el fegyverekkel az Aszad-rezsim ellen küzdő ellenzéket.

Haddad szerint a húlai vérengzést is a fegyveres ellenállók követték el, akik előbb nehézfegyverekkel támadtak a biztonsági erőkre, majd a békés lakosságra törtek, hogy indokot teremtsenek a külső beavatkozásra. A diplomata szerint nincs polgárháború Szíriában. "Az csak a Nyugat képzeletében él" - jelentette ki.

Azt a nagykövet azonban nem cáfolta, hogy Oroszországban nyomtatják a szíriai bankjegyeket. Sajtóhírek szerint az Európai Unió büntetőintézkedései miatt Damaszkusz kénytelen volt Moszkvához fordulni segítségért. Korábban Ausztriában nyomtatták a szíriai bankjegyeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!