Nagyvilág

2012.06.01. 16:37

Aláírta a nyugdíjkorhatárt emelő törvényt a lengyel államfő

    Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2012. június 1., péntek (MTI) - Aláírta a nyugdíjkorhatárt emelő törvényt Bronislaw Komorowski lengyel államfő, miközben a társadalom több mint 80 százaléka ellenzi a változásokat.

 

 

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2012. június 1., péntek (MTI) - Aláírta a nyugdíjkorhatárt emelő törvényt Bronislaw Komorowski lengyel államfő, miközben a társadalom több mint 80 százaléka ellenzi a változásokat.

 

A nyugdíjrendszer módosítása nem zárja le a szociálpolitikai rendszer átszervezését, mert az új jogszabályokat konkrét megoldásokkal kell a továbbiakban megtámasztani - jelentette ki Komorowski pénteken, miután a lengyel politikai pártok képviselőivel egyebek között a fiatalok foglalkoztatásáról és családpolitikai kérdésekről tárgyalt.

A nyugdíjtörvény ellen az elmúlt hetekben több tüntetés is volt, egyebek között a Szolidaritás szakszervezet kezdeményezésére, a legnagyobb ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) képviselője pedig bejelentette, hogy a hatalom átvétele után semmissé nyilvánítják az új törvényt. A jogszabályt a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) sem támogatja.

A CBOS közvélemény-kutató intézet májusi felmérése is azt bizonyítja, hogy a lengyel társadalom ellenzi a módosításokat: a megkérdezettek 88 százaléka nem ért egyet a nők nyugdíjaztatási feltételeinek módosításával, 82 százalék nem támogatja a férfiakat érintő változásokat. Ugyanakkor a felmérés résztvevőinek 80 százaléka szerint szükség van a rendvédelmi szervek nyugdíjkedvezményeinek törlésére.

Az új törvény 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, így az új korhatárt a nők 2040-ben, a férfiak 2020-ban érik el. Jelenleg a nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba.

Külön jogszabály vonatkozik a rendvédelmi szolgálatokban dolgozókra, akik az új jogszabály értelmében 55 évesen vonulhatnak nyugdíjba, amennyiben legalább 25 évet töltöttek szolgálatban. Jelenleg minimum 15 év szolgálatteljesítés után kortól függetlenül nyugdíjazhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!