Nagyvilág

2012.06.07. 10:52

Aláírta a lengyel államfő a rendvédelmiek nyugdíjtörvényének módosítását

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Bronislaw Komorowski lengyel államfő aláírta a rendvédelmi szervekre vonatkozó nyugdíjtörvény módosítását - olvasható a lengyel elnöki hivatal honlapján.

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Bronislaw Komorowski lengyel államfő aláírta a rendvédelmi szervekre vonatkozó nyugdíjtörvény módosítását - olvasható a lengyel elnöki hivatal honlapján.A lengyel közszolgálati rádió értesülései szerint a rendvédelmisek szakszervezetei nem zárják ki, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak a szerda este elfogadott törvény felülvizsgálatáért, mert vitatják egyebek között az elfogadás gyors menetét. A szakszervezetek kifogásolják, hogy nem arról a tervezetről konzultáltak velük, amelyről májusban szavazott a törvényhozás.

Lengyelországban a rendvédelmi szolgálatokban dolgozók nem tartoznak az általános nyugdíjrendszerhez. Az új jogszabály értelmében azok, akik a törvény életbelépése után - azaz 2013. január 1-től lépnek szolgálatba - 55 évesen vonulhatnak nyugdíjba, ha legalább 25 évet töltöttek szolgálatban. Jelenleg minimum 15 év szolgálat után kortól függetlenül nyugdíjazhatók.

A lengyel rendvédelmi szolgálatok - a hivatásos katonák, a rendőrök, a határőrök, a kormányőrség, a tűzoltók, illetve a büntetés-végrehajtás, a belbiztonsági hivatal (ABW), a központi antikorrupciós hivatal (CBA), a hírszerzés, illetve a katonai hírszerzés és kémelhárítás munkatársai - nyugdíját az állami költségvetésből finanszírozzák. Az ellátás összegét egy szabadon kiválasztható tízéves időszak átlagbére és az éves jutalmazások összege alapján határozzák meg. A nyugdíj maximális összege a fizetés 75 százaléka lehet.

Az államfő múlt pénteken írta alá az általános nyugdíjrendszerre vonatkozó nyugdíjkorhatárt emelő törvényt, amely 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a korhatárt mindkét nem számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!