Nagyvilág

2012.04.17. 15:40

Több orosz tv-műsor beszámolt a magyar katonák rudkinói újratemetéséről

  Budapest/Voronyezs, 2012. április 17., kedd (MTI) - Több orosz hírműsor részletesen beszámolt arról, hogy a Voronyezsi területen fekvő Rudkinóban magyar katonák maradványait újratemették.

 

Budapest/Voronyezs, 2012. április 17., kedd (MTI) - Több orosz hírműsor részletesen beszámolt arról, hogy a Voronyezsi területen fekvő Rudkinóban magyar katonák maradványait újratemették.

A múlt héten pénteken ökumenikus egyházi szertartással és katonai tiszteletadás mellett temették újra a magyar királyi 2. honvéd hadsereg katonáinak maradványait. A szertartáson Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott búcsúztatót. A Voronyezstől 20 kilométerre délre fekvő Rudkino településen létrehozott magyar sírkert mintegy három hektáron terül el a Don partjának legmagasabb pontján.

Az NTV riportjában beszámolt arról, hogy mostanáig a hasonló megemlékezéseket csendben rendezték, hogy elkerüljék a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temető megnyitása kapcsán tíz éve kirobbant felháborodást. Akkoriban, 2002 júliusában a megyei hatóságok - helyi háborús veteránok számtalan panasza alapján - ideiglenes jelleggel megtiltották a sírkert felavatását, amit hosszas egyeztetéseket követően a következő év májusában nyitottak meg.

Vaszilij Tolocsko, a Vojennije Memoriali nevű katonai emlékmegőrző nemzetközi együttműködési társaság képviseletében elmondta, hogy a mostani újratemetés az utolsó volt, a temetőben már húszezer magyar katona nyugszik. Hende Csaba közölte, hogy Magyarország nem fog több kutatást végezni az Oroszországban elesett magyar katonák exhumálásának céljából

Az NTV arról is beszámolt: orosz történészek javasolták a magyar félnek, hogy tartsanak idén közös konferenciát a keleti fronton lezajlott harcokról, mert véleményük szerint a hiteles történelmet csak együttes erőfeszítésekkel lehet újrateremteni.

Az 5Kanal televízió riportjában elhangzott, hogy a magyar hadsereg veszteségeiről csupán a múlt század kilencvenes éveiben kezdtek el beszélni. Korábban, amikor Magyarország a Varsói Szerződés tagja volt, ez a kérdés tabu volt. Valószínűleg éppen ezért nem ítélték oda Voronyezsnek a Hős város kitüntető címet, pedig sok háborús veterán kérte ezt.

Az 5Kanal tévé Hende Csaba honvédelmi minisztertől azt idézte, hogy a nagy háborúk század befejeződött. A múlt század 90-es éveinek kezdetén új időszámítás kezdődött. Reményét fejezte ki, hogy a XXI., a béke és a szabadság évszázada lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!