Nagyvilág

2012.04.27. 11:09

Jóváhagyja Robert Fico kabinetje az új szlovák kormányprogramot

  Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. április 27., péntek (MTI) - Pénteken hagyja jóvá és teszi közzé új kormányprogramját Robert Fico kabinetje, a miniszterelnök a héten zajlott külföldi útjai miatt rendhagyó módon pénteken sorra kerülő kormányülésen.

 

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. április 27., péntek (MTI) - Pénteken hagyja jóvá és teszi közzé új kormányprogramját Robert Fico kabinetje, a miniszterelnök a héten zajlott külföldi útjai miatt rendhagyó módon pénteken sorra kerülő kormányülésen.

Az új kormányprogramban - a kabinet előzőleges ígérete szerint - megjelennek majd a kormány szociális partnerei által tett - az egyes tárcák által a kormányprogramba dolgozott - javaslatai is. A dokumentum - miután azt jóváhagyja a kabinet - az új szlovák törvényhozás második ülésén, május másodikán kerül a parlamentbe, ahol ugyanaznap szavaznak bizalmat a honatyák Robert Fico kormányának is. Ez utóbbi a kormánypárt, - a 150 fős szlovák parlamentben 83 képviselővel rendelkező - Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) számára inkább csak formalitás lesz.

A szlovák kormány pénteki ülésén a kormányprogram mellett más fontos témák is terítékre kerülnek. Peter Kazimír pénzügyminiszter a tervek szerint két súlyponti témákkal foglalkozó dokumentumot terjeszt elő. Ezek egyike a Szlovák Köztársaság stabilitási programja nevet viseli a másik pedig a Szlovák Köztársaság 2012-re vonatkozó nemzeti reformprogramja néven kerül a kabinet elé.

A Szlovák Köztársaság stabilitási programja nevet viselő program (a 2012 és 2015 közötti évekre vonatkozó) középtávú stratégiát tartalmaz az ország - az EU erre vonatkozó 3 százalékos irányelve által előírt szintet meghaladó - költségvetési deficitjének csökkentésére.

Ezzel összefüggésben a kabinet megtárgyalja a közkiadások - 2013 és 2015 közötti évekre vonatkozó - sarokszámainak tervezetét. Ez a - még a pénzügyi tárca előző vezetése által előkészített - dokumentum 1,166 milliárd eurós konszolidáció megvalósítását irányozza elő a jövő évre, annak kapcsán, hogy Szlovákia költségvetési hiányát 2,9 százalékra lehessen csökkenteni. Ennek a konszolidációs csomagnak a megvalósítása nélkül a közkiadások hiánya 4,46 százalékot érne el. A konszolidációs csomag eszköztára éppen a szintén pénteken jóváhagyásra kerülő kormányprogram részét képezi majd és Peter Kazimír korábbi nyilatkozatai alapján vélhetően az 1,166 milliárd eurónál magasabb összeggel számol majd.

A Szlovák Köztársaság 2012-re vonatkozó nemzeti reformprogramja néven a kabinet elé terjesztendő dokumentum Robert Fico kormányának ez évre tervezett - többek közt a közkiadások deficitjének lefaragását érintő - reformterveit tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!