Nagyvilág

2012.04.27. 11:46

Grúzia - Szaakasvili lemondana, ha Abházia és Dél-Oszétia visszakerülne országához

  London/Budapest, 2012. április 27., péntek (MTI) - Kész lemondani tisztségéről, ha Abházia és Dél-Oszétia visszakerül országához - jelentette ki Miheil Szaakasvili grúz elnök.

 

London/Budapest, 2012. április 27., péntek (MTI) - Kész lemondani tisztségéről, ha Abházia és Dél-Oszétia visszakerül országához - jelentette ki Miheil Szaakasvili grúz elnök.

A politikus grúz tévécsatornáknak nyilatkozott csütörtökön Rusztavi városában, szavait a BBC orosz nyelvű szolgálata pénteken idézte.

Szaakasvili kijelentésével arra reagált, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök grúz kollégáját "egy nullának" nevezte. Medvegyev hozzátette: Szaakasvili előbb-utóbb távozik a politika színpadáról, s Moszkva hajlandó teljes mértékben helyreállítani a diplomáciai viszonyt Tbiliszivel, ha ott új elnök lesz.

Erre reagálva jelentette ki Szaakasvili: ha az oroszok visszaadják Grúziának az elfoglalt területeket, s kivonják onnan katonáikat, kész azonnali hatállyal lemondani. Bárhol kész aláírni kormánya lemondását, cserébe a területek visszaadásáért.

Úgy vélekedett, hogy orosz kollégája nem mondott igazat. Oroszország csak azért szeretne hatalomváltást az országban, mert azt a jelenlegi grúz vezetés sikeressé tette.

"Az ország, amelyről 2008-ban azt állították, hogy megsemmisült, feltámadt poraiból, és sikereket ért el" - mondta Szaakasvili, aki szerint Oroszország féltékeny ezekre a sikerekre.

Abházia és a Grúziától szintén elszakadt Dél-Oszétia függetlenségét a birtoklásukért Grúziával folytatott 2008-as háborút követően ismerte el Oroszország, amely pénzügyileg és katonailag is támogatta a két területet. Példáját, a két terület elismerését csak Nicaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu és Tuvalu követte, a csendes-óceáni miniállamok leginkább pénzügyi segítségért cserébe.

A világ többi országa Grúzia szakadár tartományának tartja a Fekete-tenger egyik parti sávjában fekvő Abháziát, akárcsak az alig megyényi, hegyvidéki Dél-Oszétiát. Ez azonban nem zavarta Moszkvát abban, hogy katonai egyezményt kössön a két régióval, és immár a nemzetközi szerződésnek mondott megállapodásra hivatkozva állomásoztasson ott csapatokat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!