Nagyvilág

2012.04.10. 19:23

Elismerte bűnösségét a Tulsában feketéket gyilkoló két férfi

Washington, 2012. április 10., kedd (MTI) - Elismerte bűnösségét az a két férfi, akit a hétvégén fogott el a rendőrség, miután az arizonai Tulsában rálőtt öt afroamerikai járókelőre, akik közül hárman életüket vesztették - jelentette kedden hatósági forrásokra hivatkozva az amerikai média.

Washington, 2012. április 10., kedd (MTI) - Elismerte bűnösségét az a két férfi, akit a hétvégén fogott el a rendőrség, miután az arizonai Tulsában rálőtt öt afroamerikai járókelőre, akik közül hárman életüket vesztették - jelentette kedden hatósági forrásokra hivatkozva az amerikai média.

A 19 éves Jake England elismerte, hogy három, a 32 esztendős Alivin Watts pedig azt, hogy két emberre lőtt rá Tulsa túlnyomórészt feketék lakta negyedében.

A rendőrség a származását tekintve mindkét gyanúsítottat fehérnek minősítette (a médiában megjelent értesülések szerint England cherokee indián), de kitért annak megválaszolásától, hogy a bűncselekménynek volt-e rasszista indíttatása. A két férfi óvadékát a bíró egyaránt 9,16 millió dollárban állapította meg.

England és Watts az öt áldozatot találomra lőtte le, azok nem ismerték egymást. A két elkövetőt azután fogták el, hogy lakossági bejelentés alapján megtalálták a fiatalabbik gyanúsított kiégett kisteherautóját, amelyet a gyilkosságokhoz használtak.

England Facebook-bejegyzései arra utalnak, hogy a férfi bosszút akart állni az apjáért, akit két évvel ezelőtt egy fekete betörő ölt meg. Carl England gyilkosát, Pernell Jeffersont csak törvénytelen fegyverhasználat miatt ítélték el, emberölés miatt nem. Jeffersont hat év szabadságvesztésre ítélték.

A "faji" indíttatású gyilkosságok kérdése mély sebeket tépett fel Tulsában, ahol 1921-ben rasszista zavargások törtek ki. Fehérek romboltak le egy módos fekete negyedet, ahol a The New York Times szerint több tucat, vagy talán több száz embert mészároltak le. Ez volt az egyik legvéresebb "faji" alapú incidens az Egyesült Államok történetében.

A gyilkosságok nyomán a megfélemlített tulsai feketék körében olyan indítvány is elhangzott, hogy a közösség vegye a saját kezébe az igazságszolgáltatást. Az oklahomai incidens tovább növelte az amerikai "faji" csoportok közötti feszültséget, amelyet egy fekete tizenéves, Trayvon Martin halála váltott ki. A fiút egy félig fehér, félig perui származású önkéntes rendész, George Zimmerman lőtte le február végén a floridai Sanfordban. Az elkövetőt, aki önvédelemre hivatkozott, azóta sem állították bíróság elé, ami országszerte tiltakozást váltott ki.

Egy radikális fekete szervezet, az Új Fekete Párduc Párt pénzjutalmat ígért annak, aki "élve vagy holtan" kézre keríti a rejtőzködő Zimmermant. Lapjelentések szerint az ő védelmére náci csoportok szervezkednek. Zimmerman egyik rokona a The Daily Caller washingtoni hírportál szerint levelet intézett az afroamerikai Eric Holder igazságügyi miniszterhez, amelyben azt a kérdést tette fel neki, hogy miért nem rendeli a "fekete párducok" letartóztatását, akik erőszakra bujtogatnak és a saját szavaik szerint "a faji háború" új szakaszára készülnek. Maga Zimmerman a közelmúltban saját weblapot indított (therealgeorgezimmerman.com), és ott arra figyelmeztette támogatóit, hogy semmi köze sincs azokhoz a csoportokhoz, amelyek a védelmének költségeire hivatkozva adományokat gyűjtenek.

A Martin-ügy nyomán az amerikai média több, rasszista indíttatásúnak tűnő incidensről számolt be. Így, a floridai Gainesville-ben feketék egy csoportja, állítólag Trayvon nevét kiáltozva megvert egy fehér férfit. Sanfordban, ahol a gyilkosság történt, kedden golyó lyuggatta járőrautót találták.

A jelentősebb amerikai lapok kedden kiemelt helyen foglalkoztak azzal, hogy a Martin-gyilkosság körülményeit vizsgáló különleges ügyész, Angela Corey úgy döntött: az eredeti tervekkel ellentétben nem viszi a nagyesküdtszék elé az ügyet. Az incidenssel kapcsolatban feltárt tényeket és bizonyítékokat kedden tanulmányozta volna a sanfordi nagyesküdtszék. Ezek után kizárólag Corey-tól függ, hogy vádat emelnek-e Zimmerman ellen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!