Nagyvilág

2012.04.18. 10:36

Buddhista templomot építenének a vietnámiak Prágában

  Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. április 18., szerda (MTI) - Buddhista templomot építene Prágában a Csehországban élő vietnámiak közössége.

 

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. április 18., szerda (MTI) - Buddhista templomot építene Prágában a Csehországban élő vietnámiak közössége.

A szentély annak a vietnámi kulturális központnak lenne része, amelyet a cseh főváros Libus nevű déli negyedében terveznek létrehozni - közölte Vu Thi Thu, a csehországi vietnámiak buddhista közösségének az elnöke.

A tavalyi népszámlálás szerint Csehországban mintegy 60 ezer vietnámi él, akik négyötöde a buddhista vallás híve. A prágai belügyminisztérium szerint mintegy 40 ezer vietnámi már letelepedési engedélyt is kapott a hatóságoktól.

"Szeretnénk létrehozni egy kulturális központot, ahol imádkozni is lehet majd. Megvettük a szükséges 12 ezer négyzetméteres telket is, de építési engedélyünk még nincs" - mondta az elnök, aki 26 éve él Csehországban, és évekig a prágai vietnámi nagykövetség tolmácsa volt.

A jövőbeni kulturális központ telke a Prágában élő vietnámiak által működtetett Sapa piac tőszomszédságában van. A piacot Kis Hanoi néven szinte mindenki ismeri Prágában, és egyre népszerűbb a külföldi turisták körében is, akik elsősorban az eredetihez hasonlító ázsiai hangulatáért keresik fel. A klasszikus ázsiai ruha-, gyümölcs- és zöldségpiac mellett számos vendéglő, bár, élelmiszerbolt, fodrászat, újságszerkesztőség, információs központ, vietnámi óvoda és általános iskola is működik a Sapában, amelyet egy korábbi nagy húsfeldolgozó üzem területén alakítottak ki.

A Kis Hanoi ugyanakkor a vietnámi civil szerveződéseknek is helyet biztosít, és azok vezetői közvetítői szerepet játszanak a vietnámiak és a cseh hatóságok, illetve lakosság közti időnkénti konfliktusok elsimításában. "A Sapa egy intézmény, és nagy szerepe van a vietnámiak csehországi beilleszkedésének megkönnyítésében" - állítja Tereza Kusniráková, a Károly Egyetem mellett működő migrációs intézet munkatársa.

A kulturális központ felépítéséhez szükséges pénzt a vietnámiak adakozásból kívánják összehozni.

"A központ és a buddhista templom nem lesz zárt intézmény, bárki felkeresheti, meglátogathatja" - húzta alá Le Duy Ky, a prágai vietnámiak egyik vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!