Nagyvilág

2012.03.30. 15:27

Jóváhagyta a leendő szlovák kormány összetételét Robert Fico pártjának vezetése

  Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. március 30., péntek (MTI) - Jóváhagyta a leendő szlovák kormány tagjainak listáját a parlamenti választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöksége péntek délután.

 

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. március 30., péntek (MTI) - Jóváhagyta a leendő szlovák kormány tagjainak listáját a parlamenti választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöksége péntek délután.

Az új szlovák kormány összetételét - az április negyedikén alakuló ülést tartó új szlovák törvényhozásban - az államfőnek is véglegesítenie kell. Ez azonban a 150 fős pozsonyi parlamentben 83 képviselői mandátumot szerzett - és egyedül kormányt alakító - Smer számára csak formalitás lesz.

Az új szlovák kormányban megszűnik az emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszterelnök-helyettes - még 1998-ban, Mikulás Dzurinda első kabinetjének idején létrehozott - pozíciója. A kisebbségügyi kormányalelnök hatáskörei a meglévő tárcák közt kerülnek elosztásra. A kormányalelnöki poszt teljes egészében nem szűnik meg, új jogköröket kap, ezt a helyet Lubomír Vázny volt közlekedésügyi miniszter tölti majd be.

Az új pozsonyi kormánynak - bár úgymond egyszínű lesz - három nem pártjelölt tagja is lesz. A leendő kabinet gazdasági miniszterének személye azonban pénteken sem került véglegesítésre. Ennek a posztnak a legesélyesebb várományosa Ján Valko.

A belügyi tárcát a következő kormányzási időszakban - hasonlóan, mint Robert Fico előző kormányában - Robert Kalinák, a Smer alelnöke vezeti majd. A Smer másik alelnöke Marek Madaric is visszatér a 2006-tól szintén általa vezetett kulturális minisztériumba. A Smer harmadik alelnöke, Peter Kazimír a pénzügyi tárcát kapja.

A védelmi minisztérium vezetését Martin Glvácra bízta a Smer vezetése, ő előzőleg már államtitkárként az építési minisztériumban tevékenykedett.

Peter Ziga lesz az új kormány környezetvédelmi minisztere, aki még sohasem volt kormánytag. Ján Pociatek az előző Fico-kormány pénzügyminisztere ezúttal a közlekedési tárcát vezeti majd. A munka, szociális és családügyi minisztérium vezetőjévé Ján Richtert nevezte ki a Smer vezetése. Lubomír Jahnátek volt gazdasági miniszter pedig ezúttal az agrártárca vezetését kapta.

Az igazságügyi tárca vezetését egy párton kívüli szakértőre, Tomás Borecre, a Szlovák Ügyvédi Kamara elnökére bízták. Szintén párton kívüli lesz a leendő egészségügy miniszter, Zuzana Zvolenská az Általános Egészségbiztosító egykori vezetője, az új külügyminiszter pedig Miroslav Lajcák karrierdiplomata lesz . Az előző Fico-kormányban a kisebbségügyi kormányalelnök posztját ellátó Dusan Caplovic ezúttal az oktatási tárcát vezeti majd.

A kisebbségügyi kormányalelnök most megszüntetett posztját először Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának akkori elnöke töltötte be. Robert Fico 2006-ban alakított kormányában ezt a posztot Dusan Caplovic kapta, Iveta Radicová kormányában pedig Rudolf Chmel a Most-Híd alelnöke töltötte be ezt a tisztséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!