Nagyvilág

2012.03.05. 17:08

Az elődeinek járó valamennyi kiváltságra igényt tart Christian Wulff volt német államfő

Berlin, 2012. március 5., hétfő (MTI) - A volt szövetségi elnököknek járó valamennyi kiváltságra igényt tart Christian Wulff volt német államfő, aki korrupció gyanúja miatt kényszerült lemondásra: a már megítélt tiszteletdíja mellé további szolgáltatásokat is kér - írta a Spiegel Online.

Berlin, 2012. március 5., hétfő (MTI) - A volt szövetségi elnököknek járó valamennyi kiváltságra igényt tart Christian Wulff volt német államfő, aki korrupció gyanúja miatt kényszerült lemondásra: a már megítélt tiszteletdíja mellé további szolgáltatásokat is kér - írta a Spiegel Online.

A honlap szerint Christian Wulff a kérését alátámasztva azzal érvel, hogy az egyenlő bánásmód elve alapján ugyanazok a státuszszimbólumok illetik meg, mint az összes többi volt elnököt, így neki is jár a szolgálati autó sofőrrel, valamint az iroda személyzettel. Ez a négy másik, még élő egykori államfővel kapcsolatos gyakorlat alapján évente nagyjából 280 ezer euró kiadást jelent.

Az élethosszig járó, évi 199 ezer eurós tiszteletdíjról a napokban az az államfői hivatal döntött, amelyet egyelőre Wulff bizalmasai irányítanak. Az iroda és a szolgálati kocsi fenntartásához szükséges keret meghatározása a törvényhozás költségvetési bizottságának hatáskörébe tartozik. A Wulff számára kedvező döntés nem tűnik annyira biztosnak, mint a tiszteletdíj esetében. Renate Künast, az ellenzéki Zöldek parlamenti frakcióvezetője például úgy véli, ki kell várni a volt államfővel szemben indult ügyészségi vizsgálat eredményét. Wulff a "lemondás után is tovább rontja a politika lakossági megítélését, ha egyre csak mélyül a szakadék a tettei és a hétköznapi igazságérzet között" - kommentálta a politikus Wulff igénybejelentését a Financial Times Deutschland hétfői száma szerint.

Wulff, aki február közepén mondott le, következetesen képviseli az álláspontját, abból indul ki, hogy nem vétett a törvények ellen, és politikai okokból kényszerült lemondásra. Ennek alapján úgy véli, hogy mindaz jár neki is, ami például elődjének, Horst Köhlernek, aki ugyancsak megbízatása lejárta előtt mondott le - emelik ki megfigyelők.

Ebből a hozzáállásból következik az is, hogy igényt tart a zenés katonai búcsúünnepségre, amelyet csütörtökön tartanak. Hétfői lapjelentések szerint már a parádé műsora is alakul, a Bundeswehr katonazenekara Paul McCartney és Stevie Wonder Ebony and Ivory című slágerét adja majd elő a volt államfő kérésére. Wulff az elnöksége egyik kiemelt témájának a multikulturális társadalom ügyét kívánta megtenni, erre emlékeztet a dal is, amely különböző bőrszínű emberek békés együttéléséről szól.

A lakosság túlnyomó többsége elutasítja a 199 ezer eurós tiszteletdíj folyósítását, egy reprezentatív felmérés szerint a 82 milliós országban csupán 15 százalék helyesli az élethosszig járó juttatást Wulff számára. A 280 ezres újabb kiadásról egyelőre nem jelentek meg közvélemény-kutatási adatok, a zenés katonai parádéról azonban tudható, hogy sokan ellenzik. Tiltakozott például Helmut Willmann, a Bundeswehr egykori főfelügyelője, illetve Reiner Holznagel, az adófizetők országos szövetségének alelnöke, akik egyaránt azt hangsúlyozták, hogy visszafogottságra és szerénységre volna szükség Wulff részéről a szövetségi elnöki intézmény tekintélyének fenntartása érdekében.

A berlini kormány szerint a zenés, fáklyás parádéban nincs kivetnivaló. A védelmi minisztérium szóvivője hétfőn azt hangsúlyozta, hogy nem a pozíció betöltőjét, hanem magát az államfői intézményt illeti meg a katonai tiszteletadás, Steffen Seibert kormányszóvivő pedig hétindító tájékoztatóján azt emelte ki, hogy Wulff a Bundeswehr súlyos nehézségekkel járó reformja idején végig támogatta a német véderőt, így ennek a szoros kapcsolatnak méltó lezárása lehet a katonai parádé.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!