Nagyvilág

2012.02.16. 14:00

Szíria - A vérontás beszüntetésére szólított fel az ENSZ-főtitkár

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - Ismételten a vérontás és a lakossággal szembeni erőszak beszüntetésére, valamint a nemzetközi jog betartására szólította fel a szíriai kormányt csütörtökön Bécsben az ENSZ főtitkára egy sajtótájékoztatón.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - Ismételten a vérontás és a lakossággal szembeni erőszak beszüntetésére, valamint a nemzetközi jog betartására szólította fel a szíriai kormányt csütörtökön Bécsben az ENSZ főtitkára egy sajtótájékoztatón.  

Az áldozatok száma napról napra nő - figyelmeztetett Ban Ki Mun. Az, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem jutott közös álláspontra egy Szíria elleni határozatról, nem ad felhatalmazást a damaszkuszi kormánynak az erőszak folytatására - jelentette ki.

A nemzetközi közösséget arra szólította fel Ban Ki Mun, hogy "egységes hangon" szólaljon meg. "Mennél tovább vitázunk, annál többen halnak meg" - mondta. Leszögezte azt is, hogy az erőszaknak minden oldalon meg kell szűnnie.

A kétnapos bécsi látogatáson tartózkodó főtitkár Heinz Fischer osztrák elnökkel tartott találkozóját követően nyilatkozott a sajtónak.

Felidézte, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának adatai szerint tavaly ötezer-négyszáz embert öltek meg a kormányerők, civileket és a civilekre lövést megtagadó katonákat. Több ezren eltűntek, több mint 70 ezren hagyták el az országot.

A világszervezet vezető diplomatája elmondta, hogy Bécsben találkozni fog Szergej Lavrov orosz és Alain Juppé francia külügyminiszterrel.

"A Biztonsági Tanácson belüli egyetértés hiánya sajnálatos, de most a jövőbe kell tekinteni" - jelentette ki egy kérdésre válaszolva. A döntő kérdés jelenleg az, hogyan tud a nemzetközi közösség olyan politikai kereteket teremteni Szíriában, amelyek biztosítják az erőszakcselekmények megszűnését, a helyzet békés rendezését. Kiemelkedően fontos, hogy a rászorulókhoz eljuthasson a humanitárius segítség. Reményét fejezte ki, hogy a Szíria barátai nevet viselő szervezet jövő keddi tunéziai értekezleti is hozzájárul majd ezek eléréséhez. Hozzátette: mindezekben a kérdésekben szoros egyeztetésre törekszik az orosz és a francia diplomácia vezetőjével.

Ban Ki Mun visszafogottan nyilatkozott Bassár el-Aszad bejelentéséről, miszerint népszavazást tartanak az új alkotmányról. "Ez az ő döntésük. A fontos most az, hogy megszűnjön a vérontás, minden oldalon" - fogalmazott.

Miután Moszkva és Peking nemrég megvétózott egy határozatot a BT-ben, amely elítélte volna a szíriai elnyomást, szerdai értesülés szerint francia-orosz tárgyalások kezdődtek egy új határozati javaslatról. Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön szavaz egy arab határozati tervezetről, amely élesen elítéli az emberi jogok megsértését Szíriában, és támogatja az Arab Liga válságtervét a 11 hónapja húzódó belső konfliktus megoldásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!