Nagyvilág

2012.01.05. 20:33

Februárban tartja alakuló kongresszusát az új romániai magyar párt

Bukarest, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - Februárban tartja alakuló kongresszusát az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - jelentették be csütörtökön a párt vezetői.

Bukarest, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - Februárban tartja alakuló kongresszusát az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - jelentették be csütörtökön a párt vezetői.

Az EMNP-nek az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közleménye szerint Toró T. Tibor, a párt megbízott elnöke Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kongresszust február 25-én rendezik meg Csíkszeredában. Ott elfogadják a párt szervezeti és működési szabályzatát, a bővített programot, de a választási esztendő prioritásait is meghatározzák.

Toró közölte: januárban újabb helyi szervezetek alakulnak meg, amit februárban a megyei szervezetek létrehozása követ.

A megbízott elnök megerősítette, hogy az EMNP az időközi romániai választásokra is készül, így például a Hargita megyei választókerületben önálló jelöltet állítanak, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik szenátori mandátuma megüresedett. Toró szerint kusza a romániai választási törvény, de az ő értelmezésük szerint ők is állíthatnak saját jelöltet.

Egy Bihar megyei választókerületben is megüresedett az egyik mandátum, miután szintén egy RMDSZ-es képviselő a román számvevőszék vezetőségébe került, így lemondásra kényszerült a törvényhozói mandátumáról. A néppárt azt szeretné, hogy Bihar megyében pártoktól független jelöltet állítsanak az RMDSZ-el való közös megegyezés alapján.

"Most kiderül, hogy az RMDSZ együttműködési szándéka csak retorikai fogás, vagy komolyan vehető" - mondta Toró.

Rámutatott: kíváncsian várják, hogy a román kormány a magyar miniszterein keresztül milyen döntést hoz a verespataki aranybánya-beruházás ügyében. Szerinte az esetleges bányanyitás "nemzetbiztonsági veszélyforrás" lenne.

Döntés az ügyben január végére várható.

Toró kitért az új magyar alkotmányra is, amellyel - mint mondta - "egy új korszak kezdődik a magyar nemzet történetében." Hozzátette: büszkék, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) javaslatainak egy része szövegszerűen is helyet kapott az alaptörvényben. A Magyar Szocialista Párt tiltakozó akcióiról kifejtette: nevetséges, hogy így tiltakoznak a nemzetpolitikai fordulat ellen azok, akik a 2004-es sikertelen népszavazás felelősei és az elmúlt nyolc évben "lebutították" a nemzetpolitikát - mondta Toró T. Tibor.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!