Nagyvilág

2011.12.15. 15:14

Karacsigate - Vádemelés a volt francia kulturális miniszter ellen

Párizs, 2011. december 15., csütörtök (MTI) - Hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanújával vádat emelt Renaud Donnedieu de Vabres volt francia kulturális miniszter ellen a párizsi ügyészség a francia médiában Karacsigate néven emlegetett korrupciógyanús ügyben - közölte az eljárást kezdeményező családok ügyvédje.

Párizs, 2011. december 15., csütörtök (MTI) - Hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanújával vádat emelt Renaud Donnedieu de Vabres volt francia kulturális miniszter ellen a párizsi ügyészség a francia médiában Karacsigate néven emlegetett korrupciógyanús ügyben - közölte az eljárást kezdeményező családok ügyvédje.

A volt minisztert kedden őrizetbe vették, de másnap szabadábra helyezték anélkül, hogy a vizsgálóbírók meghallgatták volna. A vádemelésről csütörtök reggel született döntés.

A gyanú szerint Edouard Balladur egykori miniszterelnök 1995-ös elnökválasztási kampányához törvénytelen módon jutott pénzekhez Franciaország és Pakisztán, valamint Szaúd-Arábia közötti katonai szerződések jutalékaiból. Donnedieu de Vabres ekkoriban (1993-1995) a szerződéseket aláíró védelmi miniszter különleges tanácsadója volt, a kulturális tárcát 2004-től három évig vezette.

Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról. Az ügyben közvetítő francia-libanoni üzletember, Ziad Takieddine az akkoriban legálisnak számító jutalékokból azonban a gyanú szerint kenőpénzeket juttatott a francia döntéshozókhoz.

A pakisztáni fegyverszerződések ügye akkor vált igazán kínossá a jobboldal számára, amikor felmerült a gyanú, hogy a pakisztáni Karacsiban azért hajtottak végre 2002 májusában pokolgépes merényletet azon francia mérnökök ellen, akik a tengeralattjárók építésén dolgoztak, mert Jacques Chirac akkori államfő leállította a riválisa, Balladur által még miniszterelnökként letárgyalt pakisztáni szerződésekért járó jutalékok kifizetését. A merényletben 15-en, köztük 11 francia állampolgár vesztette életét. Az ő családtagjaik feljelentése nyomán indult vizsgálat korrupció gyanújával.

Donnedieu de Vabres-ot 2010 novemberében tanúként hallhatták ki. Akkor tagadta, hogy bármilyen kapcsolat lenne a fegyvereladások és Balladur kampányának finanszírozása között.

Az ügyben hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanújával szeptemberben már vádat emelt a vizsgálóbíró Nicolas Sarkozy francia államfő két egykori munkatársa és barátja ellen. Egyikük Nicolas Bazire, Balladur volt kabinetfőnöke és kampányának vezetője volt, ő szabadlábon védekezhet. Az államfő egyik legjobb barátjának számító Bazire jelenleg az LVMH luxusipari vállalatot vezeti. A másik megvádolt személy, Thierry Gaubert, Sarkozy kommunikációs tanácsadója volt a kilencvenes években.

Nicolas Sarkozy az 1995-ös kampány idején pénzügyminiszter és Balladur kampányának szóvivője volt. Az elnöki hivatal korábban közleményben tudatta, hogy az államfőnek semmilyen szerepe nem volt a kampányfinanszírozásban.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!