Nagyvilág

2011.07.29. 15:16

Döbbenetes képek: óráik vannak a halálig

Mihag Gedi Farah hét hónapos, súlya azonban egy újszülöttét is alig éri el. Mindössze három kilós, az éhhalál szélén áll. És nem ő az egyetlen.

Mihag Gedi Farah hét hónapos, súlya azonban egy újszülöttét is alig éri el. Mindössze három kilós, az éhhalál szélén áll. És nem ő az egyetlen.

Afrika szívében évtizedek óta élnek mély nyomorban, Mihag Gedi Farah csupán egy a 800 000 éhező gyerek közül. A fényképen édesanyja tartja kezében a hét hónapos fiút, akit egy hetes gyalogút után szülője a Dadaab-ban, Kenyában található kórházban végre szakértő kezekbe adhatott. Kénytelenek voltak a táborba menekülni, Szomáliai falujukban ugyanis jószágaik meghaltak. A fiú, ha akár csak pár órával később kerül az orvosokhoz, meghal.

 Rengetegen próbálnak segíteni Etiópiában és Kenyában az éhező gyermekeken, de még így is százezrek maradnak távol a túlélést jelentő menekülttáboroktól. Sirat Amine, a kenyai tábor egyik táplálkozási szakértője és nővére szerint: - Mihagnak csupán 50% esélye volt a túlélésre. A kisfiú súlyának háromszor ennyinek kéne lennie, ilyen idős korára - mondta, ahogy pedig a táborban egy másik nővér szomorúan fogalmazott: A fiú súlyosan, nagyon súlyosan alultáplált.

Szomáliában akkora aszály pusztít, amilyen már évtizedek óta nem volt, közel 3,7 millió ember éhezik, de az ENSZ becslései szerint a szárazság összesen 11 millió kelet-afrikai életét nyomorítja meg. És még ha mindez nem lenne elég, Szomáliában polgárháború is zajlik, amiben az al-Shabab milicistái a környékre érkező nemzetközi segélyszervezetek embereit is könnyűszerrel lelövik. Az ENSZ az elkövetkező 12 hónapban 1,6 milliárd dollárt (közel 300 921.572 trillió forint) szeretne a térség megsegítésére költeni, ebből az elkövetkezendő három hónapban 300 millió USD folyósítana.

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!