Nagyvilág

2011.07.08. 13:46

Cameron: vizsgálni kell a brit sajtószabályozást a News of the World-botrány után

London (MTI) - A sajtószabályozás felülvizsgálatát tervezi a brit kormány az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya nyomán.

London (MTI) - A sajtószabályozás felülvizsgálatát tervezi a brit kormány az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya nyomán.    David Cameron brit miniszterelnök pénteki rendkívüli sajtóértekezletén közölte: valószínűleg még a nyáron független testület jön létre "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálatára.

    Cameron szerint a demokrácia "életfontosságú eleme" a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy "a sajtó a törvények felett áll".

    A súlyos etikai botrány a News of the World című vasárnapi brit bulvárlap - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja - körül robbant ki a héten, miután kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

    A News of the World az eddigi adatok szerint a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítette az aggódó szülők és barátok hívásait. Amikor az elektronikus rögzítő betelt, a lap munkatársai törölték a már lehallgatott üzeneteket, és ez megzavarta a nyomozást is, mivel a rendőrség - a szülőkkel együtt - arra a következtetésre jutott, hogy a kislány még él, és ő törli üzeneteit.

News of the World - akár 4000 lehallgatás?

    A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány egyre nagyobbra duzzad: a lapot most már azzal is vádolják, hogy két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. júliusi, 52 emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

    A brit sajtó által idézett rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években akár négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjait is feltörhette és lehallgathatta.

    David Cameron a Downing Streeten tartott pénteki rendkívüli sajtóértekezleten kijelentette: mindez világossá teszi, hogy a brit sajtószabályozás jelenlegi rendszere nem működik, a sajtópanaszokkal foglalkozó testület "kudarcot vallott".

     Nagy-Britanniában jelenleg a sajtóönszabályozás gyakorlata van érvényben, amelynek betartását a független sajtópanaszügyi bizottság (PCC) hangolja össze és felügyeli. Ennek része, hogy az egyes lapok főszerkesztői a PCC-nél önként vállalnak kötelezettséget az alapvető magatartási normák betartására.

    Cameron azonban pénteken közölte: a News of the World botránya megmutatta, hogy a PCC "nem hatékony, ezért teljesen új rendszerre van szükség". A kormányfő szerint az általa bejelentett felülvizsgálat célja annak meghatározása, "hogyan nézzen ki az új rendszer".

    Cameron hozzátette: az új szabályozásnak teljesen függetlennek kell lennie, egyrészt magától a sajtótól, mert így a közvélemény tudni fogja, hogy "többé nem a lapok kizárólagos felelőssége lesz önmaguk rendszabályozása". Másrészt függetlennek kell lennie a kormánytól is, hogy az olvasók tudhassák: a politikusok nem próbálkoznak a sajtó ellenőrzésével vagy elhallgattatásával.

    A sajtónak továbbra is szabadnak kell lennie, hogy "elszámoltathassa a politikusokat" - hangsúlyozta a brit kormányfő. Hozzátette: a kormány tanácskozni fog az ellenzékkel is, mert "sokkal jobb", ha a sajtószabályozás jövőjéről összpárti alapon születik döntés.

    Pénteken - a News of the World ügyében már folyó rendőrségi eljárás keretében - őrizetbe vették Andy Coulsont, a lap egykori főszerkesztőjét, aki később David Cameron sajtófőnöke volt. Coulson a korábbi hasonló botrányok miatt távozott az újság éléről, és Cameron ezután bízta meg szóvivői irodájának irányításával. E posztjáról Coulson januárban távozott.

    A pénteki londoni sajtóértekezleten - azokra az újságírói kérdésekre, hogy visszatekintve helyes döntésnek tartja-e Coulson sajtófőnöki kinevezését - a konzervatív párti miniszterelnök kitérően csak annyit mondott: akart adni "egy újabb esélyt" a volt újságírónak.

    A News of the World - Rupert Murdoch ausztrál sajtómágnás globális sajtó- és médiabirodalmának legnagyobb lapja - a botrány miatt megszűnik; ezt a kiadóvállalat előző nap jelentette be. Meg nem erősített hírek szerint a megszűnő vasárnapi lap helyébe a jelenleg hétfőtől szombatig megjelenő testvérlap, a The Sun lép, amely így vasárnap is kapható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!