Nagyvilág

2011.05.02. 07:19

New Yorkban a WTC mellett ünnepelnek az amerikaiak

<p>New York - A lerombolt World Trade Center tornyainak egykori helyszínén, a Ground Zero-nál ünneplik az amerikaiak Oszama bin Laden halálhírét. A CNN megszólított egykori túlélőket, és az áldozatok családtagjait is. Sokan sírnak, a hír örömöt okozott, de egyben fel is szakította a régi sebeket.</p>

Barack Obama elnök a bin Laden halálhírét bejelentő beszédében megemlékezett azokról az áldozatokról, akik 11 évvel ezelőtt öngyilkos merénylők áldozatai lettek. Beszélt az üresen maradt székekről a családi ünnepi asztaloknál, édesanyákról és édesapákról.

New Yorkban az ünneplő tömeg elárasztotta a Hudson partján levő sétányt, az emlékparkot és a Downtown-ban alig maradt talpalatti hely. Az emberek folyamatosan skandálják a "USA, USA" rigmust, ünnepelve Amerika győzelmét a terror felett. Manhattanben megteltek a szórakozóhelyek és a tömeg elárasztotta az utcákat a város távolabbi részeiben is. Amerre a szem ellát, amerikai zászlókat lengetnek.

Washingtonban is eufórikus öröm van, a tömeg megtöltötte a Pennsylvania Avenue Fehér Ház felé vezető szakaszát és a környező parkokat. Sokan a fákra másznak és amerikai zászlókat lengetnek. Várhatóan egész éjszaka ünneplés lesz. Az elemzők annak jelentőségét hangsúlyozzák, hogy nem véletlen bombatalálat végzett a terrorista vezérrel, hanem egy évtizedes szívós munka eredményeként megtalálták bin Ladent, és amerikaiak megölték.

Mint arról beszámoltunk, 2001. szeptember 11-e után tíz évvel, az amerikai és a pakisztáni titkosszolgálat közös akciójában megölték Osama bin Ladent, az al-Kaida terror szervezet vezetőjét. Obama amerikai elnök esti televíziós beszédében mindösszesen annyit árult el a terrorista vezér haláláról, hogy tűzharcban ölték meg a pakisztáni főváros, Iszlamabad egyik külvárosában.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy reggel adta ki a parancsot a célzott támadásra, miután a titkosszolgálat meggyőződött Osama bin Laden tartózkodási helyéről.

Korábban Bush elnök adta parancsba, hogy a tömeggyilkos bin-Ladent élve vagy halva kell elkapni, amely parancsot Barack Obama hivatalba lépésekor megerősített.

Az al-Kaida vezér háborút indított az Egyesült államok ellen 2001-ben - mondta Obama. Minden amerikai, és minden, Amerikával szövetséges állam tudja, mekkora árat fizettünk ezért a háborúért - folytatta az amerikai elnök.

Obama fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Egyesült Államok a terrorizmussal áll háborúban, nem pedig a muzulmán világgal. Osama bin Laden nem muzulmán vezető, hanem tömeggyilkos volt - mondta Obama elnök.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!