Nagyvilág

2011.05.05. 15:09

Líbia: Kadhafiék zárolt számláiról támogatnák a felkelőket?

<p>Megegyezés született egy a líbiai felkelőket segítő pénzügyi alap létrehozásáról - jelentette ki csütörtökön az olasz külügyminiszter, a római nemzetközi találkozó előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az olasz fővárosban a líbiai nemzetközi egyeztető csoport (ICG) képviselői tartanak megbeszélést, amelyen részt vesz a líbiai lázadók tanácsának vezetője is. A megbeszéléseken a lázadóknak adandó pénzügyi segítségről tárgyalnak.</p>

Megegyezés született egy különleges alap létrehozásáról, amelynek segítségével "hatékonyan és áttekinthetően" lehet majd pénzügyi támogatást adni a líbiai felkelőknek - közölte Franco Frattini olasz külügyminiszter, a római nemzetközi találkozó kezdetén tartott sajtótájékoztatón. A líbiai felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője szerint másfélmilliárd dollárra van szükségük, hogy fenn tudják tartani az alapvető szolgáltatásokat, de más tisztségviselők ennek az összegnek a kétszeresét említették.

Tisztségviselők azonban arra figyelmeztettek, hogy jogi akadályokba ütközhet az alap feltöltése a külföldön befagyasztott líbiai vagyonokból. Sajtóhírek szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok összesen nagyjából hatvanmilliárd dollár értékben fagyasztott be líbiai bankszámlákat és befektetéseket.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Frattinivel együtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: Washington vizsgálja, hogyan tudnak a befagyasztott alapokból támogatást nyújtani a felkelőknek. Az Egyesült Államok ezen felül dolgozik azon, hogy elősegítse az ellenzék olajeladásait.

A szigorú biztonsági intézkedések mellett tartott római megbeszélésen 22 ország, hat nemzetközi szervezet, valamint a líbiai felkelők képviselői vesznek részt.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!