Nagyvilág

2011.04.26. 16:56

Bíróság előtt Egyiptom volt belügyminisztere

<p>Egyiptom egykori belügyminisztere ártatlannak vallotta magát kedden az ellene felhozott vádpontokban egy kairói bíróság előtt. Habib al-Adlit azzal vádolják, hogy parancsot adott a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozását követelő tüntetők lelövésére. A hivatalos adatok szerint majdnem 850 ember halt meg a 18 napig tartó demonstrációk alatt.</p>

Adli és vele együtt perbe fogott hat közeli munkatársa mind ártatlannak vallottak magát, miután megjelentek a kairói bíróságon. A pert vezető bíró május 21-re halasztotta a tárgyalást, hogy a jogászoknak legyen elég idejük felkészülni.

A volt belügyminisztert azzal vádolják, hogy tűzparancsot adott a tüntetők ellen fellépő rendfenntartó erőknek. Ezen kívül felelősnek tartják a rendőrök eltűnése után kialakult bizonytalan helyzetért is. A rendőrség egységei a Mubarak távozását követelő tüntetések első napjaiban tűntek el az utcákról, kaotikus jeleneteket okozva.

A bírósági meghallgatást szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották. A kairói bírósági elé több teherautónyi rohamrendőrt vezényeltek, míg a hadsereg tankokat sorakoztatott fel az épületnél. A volt belügyminisztert, akinek eltávolítása egyike volt a tüntetők legfőbb követeléseinek, nagyjából ötven tüntető fogadta a bíróságnál, halálbüntetést követelve rá.

A hivatalos adatok szerint 846 ember halt meg, és több ezren sebesültek meg a Mubarak február 11-ei távozásával végződő, 18 napig tartó tüntetések alatt.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!