Nagyvilág

2011.04.08. 19:22

A leningrádi óriásfalloszért kaptak állami kitüntetést radikális művészek

<p>A radikális, polgárpukkasztó művészcsoport, a Vojna (Háború) nyerte az orosz kulturális minisztérium egyik intézményének művészeti - hivatalosan innovációs - díját egy szentpétervári hídra rajzolt hatalmas falloszt ábrázoló alkotásáért. A csoport tavaly júniusban egy 65 méteres falloszt festett a Néva folyón átívelő, felnyitható Litejnij-hídon az úttestre, a műremek egyenesen meredt az égnek a szövetségi biztonsági erők (FSZB) központjával szemben.</p>

A művészeket négyszázezer rubelre (2,65 millió forintra) büntették az alkotásért, amelynek címe is volt, mégpedig az, hogy "Farok, amelyet elfogott az FSZB". Az akció nemzetközi figyelmet is kapott.

A csütörtök esti moszkvai díjátadón a művészek nem vettek részt. Leonyid Nyikolajev, a hídi akció egyik szervezője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta a díjról, hogy nincs mivel kérkedniük, a kitüntetés számukra másodlagos. OlegVorotnyikov, a csoport másik tagja pedig úgy nyilatkozott, hogy a díjjal járó pénzt odaadnák a politikai foglyoknak. Alkotásaikért és performanszaikért ugyanis a művészcsapat több tagját őrizetbe szokták venni.

Nyikolajev és Vorotnyikov is került már előzetesbe, egy rendőrautót borítottak fel, amelyben éppen rendőrök szunyókáltak. Három hónap után engedték őket szabadon, amikor Banksy, a brit street art művész kifizette 21 ezer dolláros (3,95 millió forintos) óvadékukat. Huliganizmusért egyébként hét év börtönre is ítélhetik őket.

A rendőrök az orosz művészek kedvelt célpontjai, márciusban hármukat vették őrizetbe, amikor vizelettel teli üvegeket dobtak a rendfenntartók felé egy ellenzéki tüntetésen. Máskor ugyanők a moszkvai biológiai múzeum egy kitömött medvéjéhez szerveztek orgiát közvetlenül Dmitrij Medvegyev elnökké választása előtt, "Dugjunk a medvebocs örökségéért" címmel. Medvegyev neve egyébként a medve szóból ered.

A Kortárs Művészetek Nemzeti Központját 1994-ben alapította az orosz kulturális minisztérium. Az Innovációs díjat minden évben egy kritikusokból, kurátorokból és múzeumi dolgozókból álló zsűri ítéli oda.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!