Nagyvilág

2011.03.25. 12:30

Még mindig a svájciaknak van a legtöbb aranya

<p>Még mindig Svájc a Föld leggazdagabb országa az aranykészletek alapján. A svájci adófizetőkre fejenként 136 gramm jut az ország jegybankjának aranykészletéből. Ez nagyjából 1,1 millió forintnak felel meg.</p>

A svájci jegybank az elmúlt tíz évben 1550 tonnát értékesített és ezzel megfelezte az aranytartalékait - közölte az aranypiac.hu.

Az Arany Világtanács legfrissebb statisztikája szerint a legtöbb aranytartalékkal rendelkező országok listája az elmúlt egy évben nem sokat változott. Az első 10 sorrendje csak egy helyen módosult. Az orosz tartalékok évek óta folyamatosan növekednek, és a legfrissebb adatok szerint most a kilencedik helyről egyet előre lépve megelőzik a japán központi bank készleteit. Az első 10 ország birtokolja a jegybanki aranykészletek több mint két harmadát.

Meglepően jól szerepel az aranystatisztikában a másfél évtizedes polgárháborút átszenvedő Libanon, amelyet nem véletlenül neveztek korábban a "Közel-Kelet Svájcának". A jegybank 286,8 tonnás aranykészletéből ez 72,21 gramm aranyat jelent lakosonként, ami a fejenkénti rangsorban a második helyet jelenti.

A magyarokra mindössze 0,31 gramm jutna a Magyar Nemzeti Bank 3,1 tonnás aranykészletéből, ami az aktuális árfolyam szerint még 3 ezer forintot sem jelent fejenként.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!