Nagyvilág

2011.03.02. 14:36

FELMÉRÉS: A Híd stabil parlamenti párt, az MKP stabilan a parlamenten kívül

<p>A Robert Fico-féle ellenzéki Smer-SD nyerné a szlovákiai parlamenti választásokat, ha most lenne a voksolás - derül ki a MEDIA közvélemény-kutató ügynökség január 3. és 30. közt végzett felmérése szerint.</p>

Az 5 százalékos parlamenti küszöböt valamennyi jelenlegi kormánypárt átlépte volna. Az Iveta Radičová kormányfőt delegáló SDKÚ-DS 16,9 százalékos támogatottsággal a második helyen végezne, a szlovák kereszténydemokraták pártja a KDH 11,6 százalékot, a liberális SaS 8,4 százalékot, a Bugár Béla vezette Híd párt pedig 7,1 százalékot érne el. A sereghajtó a nacionalista Ján Slota pártja az SNS 5,7 százalékos támogatottsággal.

Továbbra sem tudná meghaladnia az 5 százalékos parlamenti küszöböt a Mečiar-féle HZDS-nek, ugyanis 4,3 százalékos a támogatottsága.

Még rosszabbul szerepelt a Magyar Koalíció Pártja, amely a felmérés szerint mindössze 2,4 százalékos támogatottsággal bír.

A felmérés eredménye parlamenti mandátumokra átszámítva: Smer-SD - 67, SDKÚ-DS - 28, KDH - 14, SaS - 12, Híd - 12, SNS - 10. Következésképpen a Smer-SD és az SNS szerezte volna meg a többséget a 150 tagú szlovák parlamentben.

A felméréshez 1093 18 és 79 éves közötti választót kérdeztek meg.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!