Nagyvilág

2011.03.29. 15:06

Bukarest: elutasították a magyar politikusokat elítélő nyilatkozatot

<p>Egy - azóta is vitatott - vokson múlt, hogy nem kapta meg a szükséges szavazatszámot kedden a bukaresti parlamentben a magyar politikusok március 15-i kijelentéseinek elítéléséről szóló nyilatkozattervezet. Az ellenzéki kezdeményezésre előterjesztett dokumentum így elutasítottnak tekinthető.</p>

A képviselőházi ülésvezető ugyanakkor rosszul számolta a voksokat, így a bukaresti honatyák azon civódnak, hogy szerintük elutasították vagy elfogadták a nyilatkozatot. Az ellenzék állítja: a nyilatkozat elfogadottnak tekinthető, a kormány mindössze óvással fordulhat az Alkotmánybírósához. Érvei szerint az ülésvezető már bejelentette a  nyilatkozat elfogadását, az ülést is lezárták, így a korrigálás már egy újabb képviselőházi ülésnek tekinthető.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai egyértelműen elutasítottnak tekintik a nyilatkozatot. KorodiAttila képviselő szerint a dokumentum nem kapta meg a szükséges szavazatszámot. Hasonlóan vélekedik Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, aki hangsúlyozta: a nyilatkozatot nem fogadták el.

Az elítélő nyilatkozatról tartott keddi szavazás után az ülésvezető először azt jelentette be, hogy a képviselőház 142 mellette vokssal megszavazta a javaslatot - ezt üdvrivalgással fogadták az ellenzéki képviselők. Az ülést lezárték, az ülésvezető azonban pár percre rá sietve helyesbített: az elfogadáshoz 143 szavazatra volt szükség, a teremben azonban nem volt meg a létszám, így az előterjesztett dokumentum elutasítottnak tekinthető. A képviselőházban 284 honatya volt, a nyilatkozat elfogadásához pedig a jelenlevők számának fele plusz egy szavazat szükséges, vagyis 143 voks.

A dokumentum magyar vezetőknek "az Európai Unió és a modern világ számára idegen, nacionalista felhangú politikai retorikája" ellen foglal állást. A nyilatkozatban az áll: egyes magyar politikusoknak az etnikai alapú területi autonómiát támogató nyilatkozatai elfogadhatatlanok. A jó szomszédság és a kölcsönös tisztelet, valamint Románia és Magyarország eddigi együttműködése megfelel a két nép érdekeinek, a nemzeti kisebbségek pedig pedig annak a társadalomnak a részét alkotják, amelyben élnek.

A román politikusoknál az verte ki a biztosítékot, hogy március 15-i ünnepségek alkalmával Kövér László országgyűlési elnök autonómiatámogató kijelentéseket tett. Politikai botrány lett abból is, hogy az állami Agerpres hírügynökség tévesen Orbán Viktornak tulajdonította a miniszterelnök beszédét 15-én Marosvásárhelyen felolvasó Bajtai Erzsébet - Füzes Oszár bukaresti nagykövet felesége - néhány gondolatát.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!