Nagyvilág

2011.02.21. 19:18

Venezuelába menekül Kadafi?

<p>Elképzelhető, hogy Moamer Kadafi líbiai vezető Venezuelába menekül - közölte hétfőn a brit külügyminiszter. William Hague közlése szerint "olyan információkat látott, amelyek erre utalnak". Az AFP francia hírügynökség azonban venezuelai kormánykörökből úgy értesült, hogy Kadafi nem utazik a dél-amerikai országba.</p>

William Hague brit külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után újságíróknak nyilatkozva közölte: arról nincsen információja, hogy Kadafi Venezuelában lenne. Hague ugyanakkor közölte, hogy "látott olyan információkat, amelyek arra utalnak, hogy úton van" a dél-amerikai országba.

Az AFP egy neve elhallgatását kérő diplomatától úgy értesült, hogy a brit külügyminiszter "a sajtóban keringő spekulációkra, és a helyszínen lévő kapcsolatok jelentéseire utalt". A diplomata ennél többet nem árult el, csak annyit tett hozzá, hogy "nincs egyértelműen megerősítve", hogy Kadafi elhagyta volna Líbiát.

Kadafi a távozását követelő tüntetések kezdete óta nem tett nyilatkozatokat, helyette fia Szaif al-Iszlam mondott beszédeket.

Az AFP azonban venezuelai kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Kadafi nem utazik a dél-amerikai országba. "Fogalmam sincs, hogy honnan szerezték ezt az információt" - közölte egy venezuelai tisztségviselő, közölve, hogy a hír nem igaz. "Jelenleg nem állunk kapcsolatban Kadafival" - jelentette ki a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Kadafi szoros kapcsolatban áll a Venezuelát vezető Hugo Chávezzel, akit a líbiai vezető 2005-ben a "Kadafi Emberi Jogi Díjjal" tüntetett ki. Líbiába még egy labdarúgó stadiont is a venezuelai elnökről neveztek el.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!