Nagyvilág

2011.02.17. 10:53

"Példátlan" hackertámadások a kanadai kormány ellen - Kína tagad

<p>A kínai kormány alaptalannak minősítette és elutasította azt a vádat, hogy ő állna a kanadai kormány elleni, "példátlannak" tartott hackertámadás mögött.</p>

A kanadai média egy nappal korábban arról számolt be, hogy kínai számítógépekről sikeres támadás érte a kanadai pénzügyminisztérium és a kincstári tanács számítógépes rendszerét, és ezeket emiatt kénytelenek voltak lekapcsolni az internetről.

A CBC kanadai televízió értesülései szerint a hackertámadásokat januárban fedezték fel a kanadai hatóságok. A két érintett számítógépes rendszert azonnal lekapcsolták az internetről, hogy megakadályozzák a lopott adatok elküldését a hackereknek.

A CBC információi szerint a hackereknek sikerült irányításuk alá vonniuk több magasrangú kormányzati tisztségviselő hivatali gépét is. A televízió szerint kormányzati adatbázisokhoz való jelszavakat kerestek. Azt nem lehet tudni, hogy más kormányzati rendszert is sikerült-e feltörniük, és a kanadai kormány állítása szerint "nincsen arra utaló jel", hogy kanadaiak személyes adataihoz hozzá tudtak férni.

A kanadai televízió "magas beosztásban dolgozó kormányzati tisztségviselőktől" úgy értesült, hogy a hackertámadásokat kínai számítógépekhez vezették vissza a kanadai hatóságok. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogy maguk a hackerek kínaiak voltak-e, vagy más ország állampolgárai, akik kínai szervereket használnak.

A CTV kanadai televízió értesülései szerint azonban "kínai kormányhackerek" hajtották végre a támadást. A televízió úgy tudja, hogy a kanadai hírszerzés azt tanácsolta a kormánytisztviselőknek, hogy ne nevezzék meg Kínát mint a támadások kiindulópontját, és egyáltalán ne beszéljenek az esetről.

A kínai kormány csütörtökön elutasította a vádakat, hogy kínai hackerek támadtak volna a kanadai kormány számítógépes rendszerére. "Teljesen alaptalanok azok a vádak, hogy a kínai kormány támogatná az internetes hackertámadásokat" - közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!