Nagyvilág

2011.02.01. 20:16

EGYIPTOM: Tömegtüntetések egyiptomi nagykövetségek előtt a Közel-Keleten

<p>Ezrek tüntettek kedden a katari, a libanoni és a jordániai fővárosokban lévő egyiptomi nagykövetségek előtt. A tüntetők szolidaritásukat fejezték ki az egyiptomiakkal, akik több százezren demonstráltak Kairóban és Alexandriában Mubarak elnök lemondását követelve a rezsim elleni megmozdulások nyolcadik napján.</p>

Katar fővárosában, Dohában háromezren tüntettek, köztük a Perzsa-öbölbeli emírségben élő egyiptomiak. A békés demonstráció két órán át tartott. Libanon fővárosában több százan vonultak az egyiptomi nagykövetség épülete elé. A tömeg azt kiabálta, hogy "Le a fáraóval, le a hitszegővel!" Bejrútban immár az ötödik napja tartanak a tiltakozások a Mubarak-rezsim ellen.

Jordánia fővárosában demonstráltak a legkevesebben. Ammanban 150 fiatal jelent meg egyiptomi zászlókkal és a néha egyiptomi elnök, Nasszer portréjával az egyiptomi külképviseletnél. A tüntetők azt kiabálták, hogy Mubarak a CIA ügynöke.

- Független Hírügynökség -


EGYIPTOM: Repülőkkel menekítik a görög és a brit állampolgárokat is

fuggetlen | 2011.02.01 19:11
Az athéni külügyminisztérium keddi közlése szerint három charter-géppel hozzák haza a görög állampolgárokat, akik Alexandriában tartózkodnak. A bejelentés szerint 155 görögről tudnak, akik távozni akarnak Egyiptom második legnagyobb városából, ahol kedden többszázezres tüntetés volt Mubarak elnök lemondását követelve.

EGYIPTOM: Százezrek tüntetnek Kairóban és Alexandriában - ultimátum Mubaraknak

fuggetlen | 2011.02.01 17:06
Minden eddiginél nagyobb tömegtüntetések kezdődtek Kairóban és Alexandriában kedden Hoszni Mubarak államfő lemondását követelve.

Zavartalanul működik a magyar-egyiptomi gyár Kairó mellett - Gazdaság.hu

fuggetlen | 2011.02.01 16:41
Nincs fennakadás a termelésben az egy hete átadott magyar-egypitomi orvosi tű- és fecskendőgyárban. A Dispomedicor Zrt. egyiptomi partnerei úgy vélik: néhány héten belül normalizálódik a helyzet az afrikai országban, "így vagy úgy" - olvasható a Gazdaság.hu-n.

Kormányt váltott a jordániai király a tömegtüntetések hatására

fuggetlen | 2011.02.01 16:01
Leváltotta az eddigi kormányt a jordániai uralkodó, egyben új kabinetet nevezett ki kedden azzal az utasítással, hogy "hajtson végre igazi reformokat". II. Abdullah döntését elutasítóan fogadta az iszlamista ellenzék, amely közölte: Egyiptomtól eltérően nem célja a rezsim eltávolítása.

EGYIPTOM: Hazarendelték az amerikai külképviseletek nélkülözhető munkatársait

fuggetlen | 2011.02.01 15:41
A washingtoni külügyminisztérium keddi bejelentése szerint utasítást adtak az egyiptomi amerikai külképviseleteknek, hogy térjenek haza mindazok a munkatársak, akik nem látnak el sürgős feladatokat.

EGYIPTOM: Menekülnek a turisták - több százan várnak a kairói reptéren

fuggetlen | 2011.02.01 15:21
Egy hatalmas, fehér sátrat állítottak fel kedden a kairói nemzetközi repülőtér egyes terminálja előtt azoknak, akik már nem fértek be az indulási csarnokba. Az AFP tudósítója szerint több százan várakoznak a sátor alatt, mivel a várócsarnok zsúfolásig megtelt.

EGYIPTOM: Vizsgálatot követel az ENSZ emberi jogi főbiztosa

fuggetlen | 2011.02.01 15:16
Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint legalább 300 halottja lehet a több mint egy hete tartó egyiptomi tüntetéssorozatnak. Navi Pillay azt mondta kedden a szervezet genfi székhelyén, hogy ki kell vizsgálni a biztonsági erők szerepét az erőszakos eseményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!