Nagyvilág

2011.01.02. 09:41

Vizsgálat indul a brit börtönlázadás miatt

<p>Magas szintű vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy miért tört ki zavargás még újév napján a dél-angliai Ford fegyházban - közölték vasárnap helyi illetékesek.</p>

Az Arundel városának közelében lévő, 200 rabot őrző börtönbe azután kellett több, mint 140 kommandóst vezényelni, hogy a rabok gyújtogatni kezdtek. Állításuk szerint azért, mert a személyzet szondával akarta ellenőrizni őket, hogy fogyasztottak-e alkoholt.

A zavargás csaknem 40 résztvevője ablakokat tört be, beindította a tűzjelzőket és tüzeket gyújtottak a fegyintézetben. A lángok a 60-as években épült börtön több épületére is átterjedtek, az egyik barakk teljesen leégett. A brit igazságügyi minisztérium szerint a zavargásban egyik rab vagy porkoláb sem sérült meg.

A börtönökért felelős miniszter, Crispin Blunt szerint hivatalos vizsgálatot folytatnak a helyi illetékesekkel együtt a zavargás pontos okának kiderítésére.

A Ford börtönben egyébként olyan rabokat őriznek, akiknek kevesebb mint két év maradt a büntetésükből. Legutóbb novemberben volt börtönlázadás Nagy-Britanniában: akkor egy fiatalkorúak intézetében három éjszakán át tartó zavargása után 250 rabot kellett más börtönökbe áthelyezni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!