Nagyvilág

2011.01.06. 10:54

Leállították a "felelőtlen" lakosok ellátását - újabb esőzés Ausztrália árvíz sújtotta területein

<p>Romolhat a helyzet Ausztrália árvíz sújtotta területein a csütörtökön érkezett heves esőzések miatt - figyelmeztetett a kontinensnyi ország meteorológiai hivatala. A csapadékos idő a hétvégéig is eltarthat.</p>

Közben a víz által borított Rockhampton település vezetője bejelentette, hogy a mentőalakulatok többé nem szállítanak élelmiszert a "felelőtlen" lakosoknak, akik a felszólítások ellenére sem hajlandóak elhagyni otthonaikat.

Queensland államban a víz eddig 40 települést vágott el a külvilágtól. Az áradásban tíz ember halt meg és több ezer állat pusztult el. Súlyos, dollár milliárdokban mérhető veszteség érte a terület szénbányáit is, amely a világ szénellátásának felét adja. Emiatt a szakértők szerint emelkedhet a szén világpiaci ára.

Az árvíz által sújtott 75 ezer lakosú Rockhampton főpolgármestere figyelmeztette azokat, akik nem hajlandóak távozni otthonaikból, hogy a mentőegységek többé nem kockáztatják életüket miattuk a kígyóktól, krokodiloktól és fertőző szúnyogoktól hemzsegő vízben.

"Tiszteletben kell tartaniuk és meg kell érteniük a döntésemet. Ha maradnak, akkor mentőszolgálat emberei többé nem látják el őket a szükséges élelmiszerekkel és más javakkal" - mondta Brad Carter.

Rockhamptonban 200-300 házat öntött el a víz, de természeti katasztrófa 2-3 ezer házat érint. A településre vezető utak közül csak egy járható, nem közlekednek a vonatok, és zárva tart a repülőtér is.

Az elmúlt fél év Ausztrália történelmének legnedvesebb hat hónapja volt, amelyért a La Nina éghajlati jelenséget teszik felelőssé. A La Nina-ról akkor beszélnek a szakemberek, amikor a Csendes-óceán trópusi területeinek keleti, középső területein a tengerfelszín hidegebb a normálisnál. Ez befolyásolja a tengeráramlatok hőmérsékletét, és így, áttételesen az időjárást is. Azokban az években, amikor a La Nina miatt lehűl a tengerfelszín a Föld csapadékos területei csapadékosabbá, a szárazak szárazabbá válnak. A tudósok szerint a La Nina okozta tavaly az óriási monszunesőket és áradásokat Kínában illetve Pakisztánban is, a téli hideget Észak-Amerikában és a szárazságot Dél-Amerikában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!