Nagyvilág

2011.01.11. 10:41

Kémbotrány a Renault-nál: Peking tagad

<p>Peking kedden tagadta, hogy bármi köze lenne a Renault francia autógyártót érintő ipari kémkedési ügyhöz.</p>

A francia autógyártó az előző héten felfüggesztette három magas beosztásban dolgozó vezetőjét, ipari kémkedés gyanújával. A francia sajtóban megjelent hírek szerint Kína áll a kémkedés hátterében.


A Kína szerepéről szóló történet "szerintünk teljesen alaptalan, felelőtlen és elfogadhatatlan" - jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője, újságírók előtt nyilatkozva. A kínai minisztériumok eddig nem kommentálták azokat a híreket, amelyek Kína szerepéről szóltak a Renault kémbotrányában.

A Renault az előző héten három felsővezetőjét függesztette fel ipari kémkedés gyanújával. A francia sajtóban megjelent hírek szerint a cég elektromos autókkal kapcsolatos fejlesztései voltak a célpontok, és a megszerzett információk kínai kezekbe kerültek.

A Le Figaro című francia lap hétfőn este azt jelentette, hogy egy kínai vállalat fizetett az információkért. A lap úgy tudja, hogy svájci és liechtensteini bankszámlákra utaltak át pénzt, több közvetítőn keresztül. A számlákat a Renault két, az ügy miatt felfüggesztett vezetője nyitotta - írta a lap. A számlákat a francia autógyártó magánnyomozói fedezték fel. A svájci bankszámlán félmillió eurót (139 millió forint), a liechtensteini bankszámlán pedig 130 ezer eurót (36 millió forint) találtak.

A Renault nem kommentálta a Le Figaro értesüléseit. A cég ügyvezető igazgatója "szervezett nemzetközi hálózatról" beszélt a Le Monde című francia lapnak adott interjúban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!