Nagyvilág

2011.01.17. 12:07

Bíróság előtt a görögországi levélbombás merényletek vádlottjai

<p>Görögország - Megkezdődött egy szélsőséges görög csoport 13, feltételezett tagjának bírósági tárgyalása egy athéni börtönben hétfőn. Az ügyészség szerint a vádlottak állami épületek és diplomáciai képviseltek ellen követtek el merényleteket.</p>

A 19 és 30 év közötti gyanúsítottakat terrorszervezetben való részvétellel is vádolják. A nyitónapon kilenc vádlott ellen kezdődött meg a per, további négy vádlott ügyét távollétükben tárgyalják. A pert a legmagasabb biztonsági fokozatú, Korydallosz nevű börtönben tartják három bíró vezetésével, esküdtszék nélkül. Ebben a börtönben őrzik a "November 17." és a "Forradalmi Népi Harc" nevű szélsőséges szervezetek tagjait is. Az épületet körülvették a rendőrök az első tárgyalási napon, hétfőn.

Az ügyészség szerint a 13 vádlott a Tűz Sejtjeinek Összeesküvése nevű görög csoport tagjai. A vádhatóság szerint ők küldtek levélbombákat tavaly novemberben több athéni külképviseletnek és három európai vezetőnek. A terrorakcióknak összesen egy sérültje volt. A mexikói nagykövetségnek címzett levélbomba felrobbant az egyik csomagküldő szolgálat épületében, egy alkalmazott keze megégett, de nem súlyosan.

Tavaly decemberben a csoport szabadon lévő tagjai időzített bombát helyeztek el egy athéni bíróság épülete előtt, és azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják társaikért. Végül tűzszerészek hatástalanították a bombát.

A hétfői tárgyalást rövid időre meg kellett szakítani, az egyik vádlott kiabálni kezdett ugyanis, mert nem engedték be családtagjait és barátait. Ha bűnösnek találják a vádlottakat, tíztől 25 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őket.

- Föggetlen Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!