Nagyvilág

2011.01.17. 05:52

Bírálja a lengyel kormány az elnöki különgép katasztrófájáról szóló orosz jelentést

<p>Hiányolja a lengyel kormány a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító repülő tavalyi katasztrófájával kapcsolatos orosz jelentésben az orosz felelősség elemzését - közölte vasárnap a lengyel média a varsói kormányszóvivő bírálatát idézve.</p>

Pawel Gras szóvivő azt mondta: Varsó konzultálni akar az orosz vizsgáló bizottsággal a jelentés teljessé tétele érdekében. "A lengyel kormány egy dokumentumot készít, amelyben aggodalmát fejezi ki az orosz eljárással, illetve azzal kapcsolatban, hogy Moszkva nem teljesítette a Chicagói Konvenció előírásait" - jelentette ki a kormányszóvivő. December közepén a lengyel kormányfő is azt mondta, hogy az oroszokat mulasztások terhelik a nemzetközi polgári repülést szabályozó chicagói egyezmény alapján rájuk háruló kötelezettségeik teljesítésében. De sem ő, sem most a kormányszóvivő nem mondta meg, hogy Varsón mit kifogásol konkrétan.

A légi közlekedésben 1914-ben alkották meg a nemzeti légtér elvét, az 1944-es Chicagói Konvenció pedig előírta a kormányoknak a kétoldalú megállapodások kötelezettségét.

A lengyel kormányszóvivő közölte: a kormány jelenleg az orosz jelentés véleményezésén dolgozik. Amint elkészül a dokumentum, elküldik azt Moszkvába, és ha nem lesz válasz, akkor Varsó a kormányközi polgári légügyi hatóságokhoz fordul - jelentette be Pawel Gras.

A lengyel elnök különgépének tavalyi katasztrófáját vizsgáló orosz bizottság múlt szerdán adta át végső jelentését a moszkvai lengyel nagykövetségnek. A jelentésben egyebek mellett az szerepel, hogy több magas rangú lengyel vezető a különgép pilótafülkéjében tartózkodott, és nyomást gyakoroltak a pilótákra, akik végül figyelmen kívül hagyták az orosz légiirányítás javaslatát, hogy a rossz időjárás miatt ne Szmolenszkben, hanem másutt szálljanak le. A jelentésben az is szerepel, hogy alkoholt találtak a lengyel légierő parancsnokának vérében. Andrzej Blasik tábornok is a pilótafülkében volt, amikor a repülő lezuhant 2010. április 10-én az orosz városnál.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!