Nagyvilág

2011.01.24. 07:13

A palesztinok felajánlották Izraelnek a kelet-jeruzsálemi telepeket

<p>A közel-keleti a béketárgyalások alatt a palesztinok hajlandóak lettek voltak átengedni Izraelnek Kelet-Jeruzsálem nagy részét - közölte vasárnap az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, bizalmas belső iratokra hivatkozva.</p>

A televízió szerint Izrael azonban semmit sem ajánlott fel a Kelet-Jeruzsálemben épített zsidó telepekért cserébe. Palesztin tisztségviselők kétségbe vonták az iratok hitelességét, amelyek szerint sokkal többet engedtek a béketárgyalások alatt, mint azt eddig nyilvánosan elismerték.

Az al-Dzsazíra közlése szerint Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló, egy 2008-as jeruzsálemi találkozó alatt ajánlotta fel, hogy Izrael megtarthatja szinte az összes, Kelet-Jeruzsálemben épített zsidó telepet, amelyekben nagyjából 120 ezer zsidó él. A megbeszélésen jelen volt Condoleezza Rice akkori amerikai külügyminiszter, valamint Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter. Izrael azonban semmi sem ajánlott fel cserébe a "történelminek" nevezett palesztin felajánlásért cserébe - közölte a hírtelevízió.

Kelet-Jeruzsálem kérdése a közel-keleti béke egyik legnagyobb akadályának számít, ugyanis a zsidók és az arabok is saját fővárosuknak akarják a várost. A Jeruzsálem keleti, főleg arabok lakta részén épített izraeli telepek a nemzetközi jog szerint illegálisnak számítanak. A palesztinok és izraeliek közötti béketárgyalások szeptemberben megtorpantak, a Jeruzsálemben és Ciszjordániában épített zsidó telepek kérdése miatt.

Az al-Dzsazíra közlése szerint a palesztin tárgyalók a kelet-jeruzsálemi területeken felül felajánlották, hogy egy nemzetközi bizottság ellenőrzése alá helyezzék a Templom-hegyet, amelyet a zsidók és a muzulmánok is szent helyként tisztelnek. A hírtelevízió szerint Erakat arról is hajlandó volt tárgyalni, hogy az ötmillió palesztin menekült közül csak százezer térhessen vissza az elkövetkező tíz évben.

Az al-Dzsazíra több mint 16 ezer, a béketárgyalásokról szóló bizalmas és titkos irathoz jutott hozzá, amelyek az elmúlt tíz év megbeszéléseivel foglalkoznak. A dokumentumokat feltehetően a palesztinok szivárogtatták ki, bár a televízió nem közölte, honnan jutott azokhoz hozzá. Az iratokat a héten fogják folyamatosan nyilvánosságra hozni.

Szaeb Erakat, az arab hírtelevíziónak nyilatkozva kétségbe vonta a kiszivárogtatott iratok hitelességét, és kijelentette, hogy a palesztinoknak nincsen semmi takargatnivalójuk. A béketárgyalásokban nagy szerepet vállaló Egyesült Államok külügyminisztériuma csak annyit közölt, hogy vizsgálják a dokumentumok hitelességét.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!