Nagyvilág

2010.12.03. 16:58

WIKILEAKS - Az amerikai nagykövet is elítéli a történteket

<p>Közleményben ítélte el a WikiLeaks tevékenységét Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken.</p>

Mint fogalmaz, nem áll módjában a feljegyzésekkel kapcsolatos konkrétumokat vagy a dokumentumok hitelességét kommentálni, nagyon sajnálja, ha olyan információ került nyilvánosságra, amely bizalmas természetű volt. Kitér arra is, hogy az USA nagyra értékeli barátságát Magyarországgal.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis úgy fogalmaz: elítéli a WikiLeaks tevékenységét, amellyel megpróbálja aláásni kapcsolatukat Magyarországgal, illetve a világ minden részén található szövetségeseikkel és partnereikkel. Emlékeztet: a Fehér Ház korábban bejelentette, hogy további lépéseket tesz az érzékeny információk megvédése érdekében.

A nagykövet arra is kitér: Magyarországot barátjának és szövetségesének tekinti az Egyesült Államok, és nagyon hasznosnak nevezi az együttműködést a globális kihívások leküzdésében. Mint fogalmaz, biztonságunk és gazdasági prosperitásunk összekapcsolódik.

Mint arról a Független Hírügynökség beszámolt: a WikiLeaks vasárnap több mint 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot juttatott el több sajtóorgánumnak, és saját oldalán is sokat megjelentetett ezek közül. Az iratok, amelyek többnyire diplomaták magánbeszélgetéseiről számolnak be, feldühítették Washingtont, és kellemetlen helyzetbe hozták a világ több országának politikusait is. A titkos dokumentum közül sajtóhírek szerint 734 Magyarországgal foglalkozik.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!