Nagyvilág

2010.12.11. 15:56

Ketten szállnak versenybe az RMDSZ elnöki tisztségéért

<p>Ketten szállnak versenybe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki tisztségéért jövő év februárjában a szervezet nagyváradi tisztújító kongresszusán.</p>

Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter - az RMDSZ volt ügyvezető elnöke, akit tárcavezetői kinevezése miatt függesztettek fel ideiglenesen tisztségéből - bejelentette: megpályázza a szövetség elnöki posztját. Kelemen azt mondta: csapatmunkára törekszik, amellyel megoldást keresnek a magyar emberek gondjaira.

Kelemen Hunor mellett Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ volt kolozsvári szenátora megerősítette korábbi bejelentését, amely szerint ő is versenybe száll a szervezet elnökségéért. A volt szenátor jelenleg Traian Basescu államfő kisebbségügyi tanácsosa. A politikus már korábban bejelentette ebbéli szándékát. Mint mondta, az RMDSZ megújítását tekinti egyik legfontosabb feladatának, vezetőként pedig "visszaterelné" az érdekvédelmi szervezetet a tagsághoz.

A szombati ülésen Markó Béla bejelentette: a februári tisztújításon már nem akar újabb mandátumért indulni. A szövetségi elnök 18 éven át állt a szervezet élén. Markó ugyanakkor hevesen kritizálta a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, amely egy új magyar párt létrehozásán dolgozik.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!