Nagyvilág

2010.11.17. 20:00

Kétéves költségvetés Szlovéniában- megszorítások jövőre és 2012-ben is

<p>A szlovén törvényhozás szerdán elfogadta a módosított 2011-es büdzsét és jóváhagyta a 2012-es költségvetést is. A kormány az elkövetkező két évben megszorítóintézkedéseket vezet be, hogy csökkenteni tudja az államháztartási hiányt.</p>

A 90 fős törvényhozásban 46-an támogatták a kétéves büdzsét, 31 ellenezte, a többiek tartózkodtak, illetve, nem voltak jelen. Nemmel voksolt egyébként a kormánykoalíció kisebbik tagja, a nyugdíjasokat képviselő párt.

A kormány tervei szerint a tavalyi 5,5 százalékos hiány után idén a deficit 5,4 százalék lesz, jövőre pedig 4,7. 2012-ben 3,8-re akarják mérsékelni a hiányt. Az uniós szabályok szerint a tagállamokban a deficit nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. A kormányfő, Borut Pahor azt mondta: a büdzsének köszönhetően Szlovénia bátran nézhet a jövő elé. Arra is emlékeztetett, hogy az ország az uniós átlagnál jóval kevésbé eladósodott: a hitelek a GDP 40 százalékát teszik ki.

Jövőre a költségvetés bevételi oldala 500 millió euróval kevesebbre számíthat, mint azt korábban számították. Így 8,3 milliárd euróval kell gazdálkodniuk. A kiadási oldalt 360 millióval faragták le. Jövőre 10 milliárd eurót számítanak költeni dél szomszédunknál. 2012-ben a bevételi oldal a tervek szerint 8,7 milliárd euró lesz és 10,1 milliárd a kiadási oldal. A ljubljanai kormány pénzügyminisztere azt mondta, hogy a jövő évi büdzsé a megszorítások költségvetése lesz.


A szlovén törvényhozás egyébként kedden megszavazta, hogy a következő két évben befagyasztják a közkiadásokat, és nem emelkedik a nyugdíj sem- ez utóbbi miatt voksolt nemmel a büdzsére a kormánykoalíció kisebbik tagja. Korábban pedig már befagyasztották a közszféra béreit is.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!